Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Z levého břehu jde smrt. Jak ruští vojáci střílejí zpoza Dněpru a kryjí se jadernou elektrárnou (fotoreportáž ze Záporoží)

Záporoží. Foto: Vladimír Šimíček, Denník N
Záporoží. Foto: Vladimír Šimíček, Denník N

Útěk do bunkru, oběti raketového útoku, hotel ve tmě… – Reportéři Denníku N si vyzkoušeli život na ostřelovaném ukrajinském území.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Dněpr je majestátní. Obtéká průmyslové Záporoží, v němž bez přestávky kouří komíny továren, otočí se směrem na jihozápad a změní se na obrovskou přehradu.

U té stojí největší jaderná elektrárna v Evropě. Někdy se přehradě říká Kachovské moře. V jednom místě je široká až 25 kilometrů.

Rusové střílejí přes vodu

Pocit vzdálenosti ale může být relativní. Spolu s fotografem si to uvědomíme, když na vojenském kontrolním stanovišti před městem Nikopol zaslechneme hlasité výstřely. Vzápětí s vojáky utíkáme do jednoduchého bunkru. Zopakujeme si to několikrát, a tak už víme, že do vykopané jámy s dřevěnou stříškou a kamufláží vedou schůdky, aby se tam dalo dostat rychleji.

Při běhu do krytu se už Dněpr se svou přehradou tak široký nezdá.

„Dělostřelectvo. Dnes je velmi horký den,“ vysvětluje hlídka. Střely letí přes vodu, z levého břehu Dněpru, který okupují ruští vojáci. Včetně mamutí Záporožské atomové elektrárny.

Právě kvůli ní jsme

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Ruská válka na Ukrajině

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější