Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ruská ruleta v Kyjevě – projet se výtahem v paneláku. Fotoreportáž z města, kde je jistotou jen svítilna

Julija, Alex a jejich sedmiapůlměsíční Kvitka. Foto: Vladimír Šimíček, Denník N
Julija, Alex a jejich sedmiapůlměsíční Kvitka. Foto: Vladimír Šimíček, Denník N

Ukrajinci zažívají nejhorší zimu v moderní historii. Elektrikáři spěchají s opravou zničené infrastruktury, obyvatelé Kyjeva se přizpůsobili drsným podmínkám a rychle opravili vybombardované byty. Reportáž Denníku N z ukrajinského hlavního města.

„Je to taková ruská ruleta,“ směje se Julija, když vysvětluje, jak jezdí výtahem na kyjevském sídlišti.

S manželem Alexem a miminem, které se narodilo během války, žijí v 16. patře. Nevypadne elektřina právě ve chvíli, kdy se výtah rozjede? V dnešní době nikdy nevíte, pravděpodobnost není vůbec malá.

Vyběhnout schody trvá asi tři minuty. Ale představte si, že jste důchodce nebo rodič malého dítěte a máte s sebou toto dítě a kočárek. „My už jsme docela dobře vycvičení,“ usmívá se Julija.

Po masivních ruských raketových útocích na energetickou infrastrukturu se dlouhé výpadky proudu staly pro Ukrajince běžnou realitou.

Válečné dilema. Zůstat s miminem v Kyjevě?

V Kyjevě už mrzne. Pocit chladu umocňuje ostrý vítr a bodavé sněhové vločky. Některé paneláky svítí, jiné jsou ve tmě. Ale alespoň je v klid. Na město nepadají žádné ruské rakety, ve vzduchu není slyšet žádné „íránské skútry“, jak jsou zde pro svůj charakteristický zvuk známé kamikaze drony se smrticími výbušninami. Nezní ani žádné sirény.

„Když jsme tu naposledy zažili masivní ostřelování, viděli jsme z okna letět na obloze ruskou raketu,“ říká Julija. Tehdy se nesvítilo ani na americkém velvyslanectví, které se nachází nedaleko bytového komplexu, kde tato mladá rodina žije.

S Julijí a Alexem jsme se poprvé setkali na začátku letošní války, kterou Rusko rozpoutalo proti Ukrajině. V krytu, kam jsme s kolegou fotografem vběhli, když se nedaleko ozvaly výbuchy a výstřely.

Invaze tehdy teprve začínala, Rusové se pokoušeli o bleskovou válku s cílem obsadit Kyjev vojensky i politicky. Toho rána se na sídlišti

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Ruská válka na Ukrajině

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější