Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Demokraté mají pohodlnější většinu v americkém Senátu, Warnock porazil fotbalistu Walkera

Počtvrté za sebou vyhrál černošský reverend Raphael Warnock svoje místo v americkém Senátu. Tentokrát na šest let. Foto: John Bazemore, AP/ČTK
Počtvrté za sebou vyhrál černošský reverend Raphael Warnock svoje místo v americkém Senátu. Tentokrát na šest let. Foto: John Bazemore, AP/ČTK

Tak je to oficiální, americké kongresové volby skončily. Poslední místo, které ještě nebylo rozhodnuto, obhájil demokrat Raphael Warnock, který těsně porazil republikánského sportovce Herschela Walkera. „Je mi ctí vám říct: lid promluvil,“ poděkoval vítěz.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V americkém státě Georgia je podobně lidí jako v Česku. V americkém kontextu patří tento jižanský stát, kde se odehrával děj slavné knihy Sever proti Jihu, k těm menším. Z politického hlediska je ale už podruhé za sebou zcela rozhodující.

Poprvé před dvěma lety zcela neočekávaně převážil volební výsledky na stranu demokrata Joea Bidena, ačkoliv v něm v posledních desetiletích vítězili republikánští kandidáti. Podruhé se to stalo teď, kdy Georgia opět pomohla demokratům: souboj o klíčové senátní místo vyhrál demokrat a reverend Raphael Warnock, když porazil bývalého hráče amerického fotbalu Herschela Walkera.

Walker byl posledním z Trumpových kandidátů, které si exprezident do voleb prosadil navzdory vůli Republikánské strany, a i on jako většina z nich prohrál. „Boj o senátní křeslo je to nejlepší, co jsem v životě udělal,“ řekl Walker bezprostředně po zveřejnění výsledků a odstoupil z klání.

Warnock před své příznivce předstoupil o pár minut později. „Ať jste mě volili, nebo ne, budu pro vás pracovat každý den. Jsme všichni Američané. Volit znamená věřit v činy a vy jste volili hlavou i srdcem,“ řekl Warnock, historicky první Afroameričan, který za Georgii vyhrál plné šestileté senátní období. „Chci poděkovat hlavně svojí mámě. Jako mladá sbírala bavlnu pro jiné lidi. Dneska vybrala svého syna, aby byl americkým senátorem.“

Raphael Warnock je vyhrál dokonce už počtvrté za dva roky – v obou případech jeho senátního vítězství, tedy letos i před dvěma lety, se totiž volby musely konat znovu ve druhém kole.

Jak důležitý boj to byl, ukazuje i jeden prostý fakt:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Americké volby

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější