Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zvolení Jakla dělí koalici. Většinu členů mediálních rad Sněmovna ještě vymění, zatím vybírala hlavně „alternativce“

Ladislav Jakl. Foto: ČTK
Ladislav Jakl. Foto: ČTK

Většina z deseti lidí, které od voleb v roce 2017 Sněmovna zvolila do kontrolních mediálních rad, je spojená s konspiračními weby, případně už projevila touhu si na veřejnoprávní média došlápnout. Mnoha dosluhujícím radním navíc mandát brzy končí.

Muž, který by veřejnoprávní média zrušil. Moderátor debaty exponentů české dezinformační scény, který lobboval proti veřejnoprávní televizi ve prospěch hradního kancléře Mynáře. Komunistický policista, kandidát za protiimigrační hnutí. Zakladatel spolku konspirátorů, který uděluje „novinářské ceny“.

Ačkoliv zákony ukládají Poslanecké sněmovně volit členy mediálních rad tak, aby byla dodržena názorová pluralita a zastoupení různých společenských proudů, radní zvolení současnou Sněmovnou (kde mají většinu ANO, KSČM a SPD) jsou si mnohdy názorově velmi blízcí. Spojuje je blízkost k „alternativní“ scéně i webům šířícím konspirace.

Vládní ČSSD to vadí natolik, že téma zařadila na program koaliční rady, která se sešla v pondělní odpoledne. Vicepremiér Jan Hamáček se ohradil

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější