Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů: Rusy možná překvapil starý sovětský dron a prozradil, že ani Moskva není v bezpečí

Ilustrační foto: Kremlin.ru
Ilustrační foto: Kremlin.ru
  • Útoky ukrajinských dronů pokračují, zasáhly letiště v Kursku.
  • Jak se Ukrajincům podařilo zaútočit na důležitá letiště Engels a Ďagilevo?
  • Jaké jsou dosud známé škody?
  • Ukrajinci do amerických HIMARS rakety ATACMS nedají.
  • Foto dne: část zřejmě ukrajinské rakety dopadla na území Moldavska.
  • Video dne: Německý Gepard na Ukrajině a Putin na Krymském mostě.

Přinášíme komentářové shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů z pondělí 5. prosince. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Válka dronů se přesouvá i na ruské území: Dronů se už nemusí obávat jen obyvatelé ukrajinských měst, ale také ruská armáda na letištích či jiných vojenských objektech v Rusku, daleko od frontové linie. Rusové se stále vzpamatovávají z šoku, který jim způsobily pondělní exploze na dvou letištích asi 500 kilometrů od hranic s Ukrajinou. Moskva je mimochodem k hranicím blíže.

Rusové hovoří o útoku starého sovětského dronu.

V úterý navíc došlo k nejméně dvěma podobným útokům dronů. Ruské místní úřady ohlásily zásah na letišti u města Kursk. Zasáhli tam cisternu s palivem, v oblasti byl vidět požár i mnoho hodin poté. Letiště je vzdáleno 100 kilometrů od hranic.

Toto letiště není tak důležité jako například základna Engels, na kterou Ukrajinci zaútočili v pondělí, ale ruské bojové letouny (včetně Su-30SM) létají na Ukrajinu i odtud.

Útok dronu byl hlášen také ve městě Briansk.

Čím Ukrajinci útočí: Ukrajinci již dříve ukázali, že dokážou nepřítele překvapit svou vynalézavostí a ne vždy k tomu potřebují mít moderní západní zbraně. Je možné, že se to stalo znovu.

Podle Rusů použili k útoku na ruská letiště Engels a Ďagilevo starý sovětský průzkumný dron Tu-141 Striž.

Jedná se o bezpilotní průzkumný letoun, který Sovětský svaz vyráběl v letech 1979–1989. Ačkoli se objevily spekulace, že ho ukrajinští diverzanti vypustili z ruského území, pravděpodobnější je, že letělo až z Ukrajiny. Podle zdrojů New York Times však mohly s identifikací cílů pomoci proukrajinské skupiny působící v Rusku.

Druhou možností, která je zmiňována, je nasazení nového ukrajinského bezpilotního dronu, který může mít dolet až tisíce kilometrů.

https://twitter.com/MrKovalenko/status/1599974333400563714?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1599974333400563714%7Ctwgr%5E7a262fd41f5a89a85d803fb17b9c090f11ca28a7%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fdennikn.sk%2F3138094%2Fvyvoj-bojov-285-den-rusov-mozno-prekvapil-stary-sovietsky-dron-a-naznacil-ze-ani-moskva-nie-je-v-bezpeci%2F

Zkusme se však blíže podívat na možnost, že Ukrajinci oprášili starší sovětský stroj.

Jak je možné, že si ho nevšimli? Dron Tu-141 má dolet tisíc kilometrů a jeho let nad ruským územím mohl trvat asi hodinu. Mnozí ruští vojenští blogeři

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější