Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Můj prezident.“ Narcis hledá krále

Z podhradí na Hrad. Ilustrační foto: ČTK
Z podhradí na Hrad. Ilustrační foto: ČTK

Glosa Ondřeje Štindla: O vztahu české veřejnosti k prezidentskému úřadu se často říká, že má monarchické rysy. Od hlavy státu se očekává, že bude moudrým panovníkem, tatíčkem (matičkou). Ten vztah je ale v něčem komplikovanější, snad i protikladný. Dobře to ilustruje v debatách často užívaný obrat „můj prezident“.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

O volbách se dřív rádo psávalo, že jsou svátkem demokracie. Svatá pravda, svým způsobem. Například volby prezidentské nepochybně svátkem jsou. Konkrétně čímsi na způsob Silvestra. Část lidí slaví, druhá část lidí je zpruzená tím, že někdo slaví, další část uteče do hor. Vzduchem létají petardy a silná slova, druhý den všechny bez rozdílu bolí hlava – z důvodů velice zřejmých, v danou chvíli však už neovlivnitelných.

Ještě předtím, než svátek započne, je ovšem potřeba projít si fází předvolebního diskurzu. To je také svátek demokracie nebo alespoň její autentický projev, výraz angažovaného občanství, a proto snad i naplnění jakéhosi ideálu. Nebo alespoň pokus o ně. V principu je jistě správné, když

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Glosa

Volby prezidenta ČR

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější