Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Oxfordský slovník nechal internet hlasovat o slově roku, zvítězil „goblin mode“

Podoba skřeta vytvořená umělou inteligencí NightCafe Creator
Podoba skřeta vytvořená umělou inteligencí NightCafe Creator

Každoroční vyhlášení slova roku pořádané Oxford Languages, tvůrcem Oxfordského slovníku, bylo netradiční. Historicky poprvé totiž o slově rozhodovali samotní uživatelé internetu. Ti zvolili výraz „goblin mode“, který oxfordský slovník označuje jako „druh chování, které je požitkářské, líné, lakomé; odmítání společenských norem a očekávání“.

Hlasování se zúčastnilo přes 340 000 lidí z celého světa. „Goblin mode“ zvítězil drtivě, získal celkem 93 procent hlasů. Porazil tak slovo „metaverse“ (síť 3D virtuálních světů zaměřených na sociální spojení) a hashtag #IStandWith, který se na sociálních sítích používá k vyjádření solidarity.

„Vzhledem k tomu, jaký rok jsme prožili, rezonuje ‚goblin mode‘ s námi všemi, kteří zrovna máme pocit, že je toho na nás moc,“ řekl prezident Oxford Languages Casper Grathwohl. „Je úleva si uvědomit, že nejsme vždy tím idealizovaným a spořádaným já, které prezentujeme na Instagramu a TikToku,“ doplnil.

Příklady použití goblin módu ve větách

A: Já už fakt nevím, kdo jsem.
B: Zdá se, žes najel na goblin mód.

– Viděl jsem svýho spolubydlícího Zacka v něčím snapchat příběhu chňapnout tři 4 loko, fakt doufám, že až se večer vrátí, nebude v goblin módu.

A: Tyjo, moje přítelkyně je tenhle týden jako straka. Včera šla na pláž a vrátila se s asi 10 kily mušlí, lesklými kameny, uzávěry lahví a mořským sklem.
B: To skoro to zní, jako by byla v goblin módu.
A: Je v totálním goblin módu; pořád mi krade ponožky, odznaky ze sbírky a sponky do vlasů. Taky mi rozhrabala police s hrama vzhůru nohama, což je docela vtipný, ale taky opravdu otravný.
B: Krádeže a vandalství. Diagnostikuju jí goblin mód.

Zdroj: uživatelé Urban Dictionary

Foto: Deagreez, Adobe Stock

Každý z nás je trochu skřítkem

Takzvaný „skřetí, skřítčí režim“ by tak měl představovat

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější