Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

V centru Prahy vybírají na dětské domovy a Ukrajince, peníze končí neznámo kde. Stopy vedou i k muži s exekucemi

Brigádníci vybírali peníze například v blízkosti zastávky tramvaje Vodičkova. Foto: Profimedia
Brigádníci vybírali peníze například v blízkosti zastávky tramvaje Vodičkova. Foto: Profimedia

Přispějte na děti z dětských domovů, vyzývá mladý student kolemjdoucí na tramvajové zastávce v centru Prahy. Po dotazu na účel sbírky vysvětluje, že peníze půjdou spolku Druhá šance dětem. Jak ale zjistil Deník N, vybrané příspěvky končí neznámo kde. A tím varovné signály nekončí. Podle zjištění redakce je s činností spolku spojený Lukáš Šafránek, který vede podobnou organizaci a po němž exekutoři vymáhají více než čtvrt milionu korun.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ta nabídka na pracovních portálech zněla opravdu lákavě. Spolek Druhá šance dětem nabízel studentům od patnácti let až 300 korun za hodinu za „aktivní prodej předmětů“ v centru Prahy. Na brigádu ale nechodí pouze studenti. Deník N mluvil s paní Milenou, která redakci požádala o poskytnutí anonymity.

„Prodávala jsem přes spolek na demonstraci 17. listopadu lidem vlaječky. Jedna byla za sto korun,“ popisuje. Jednalo se o protest proti vládě Petra Fialy pořádaný Ladislavem Vrabelem. Při prodeji vlaječek měli brigádníci podle paní Mileny zdůrazňovat, že vybrané peníze jdou na pomoc dětem. Odměnu za svoji práci ale nedostala.

Spolek Druhá šance dětem uvádí jako jednu ze svých činností pomoc a podporu uprchlíkům z Ukrajiny. Organizátoři těchto demonstrací se přitom právě proti tomu otevřeně vymezují. Vrabel redakci neodpověděl na otázku, jestli se spolkem jakýmkoliv způsobem spolupracuje.

Transparentnost? Jen minimum nutného

Předsedou spolku je osmnáctiletý Michal Wilczek ze středočeské Unhoště. Ten je zároveň zadavatelem inzerátů s nabídkou brigády. Druhou šanci dětem založil deset dnů po dosažení plnoletosti.

Spolek má virtuální sídlo na Vojtěšské 6 v centru Prahy. Domovskou adresu sdílí s více než tisícovkou firem. Nevede vlastní webové stránky, ve veřejně dostupných zdrojích nelze dohledat ani e-mail či telefon na organizaci či na jejího předsedu.

Deník N za ním proto zajel na adresu trvalého bydliště, uvedenou v zakladatelské listině spolku. Zastihl ho ve

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější