Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Priorix není. Vakcíny proti spalničkám mají podle lékařů výpadky, pro dospělé zůstávají drahým nadstandardem

Foto: Fotolia.com
Foto: Fotolia.com

Spalničky kromě nejmenších dětí ohrožují i dospělé s nedostatkem protilátek. Někteří však při snaze chránit se proti nemoci narážejí na problémy s očkovací látkou i finančními náklady. Podle lékového ústavu je však vakcín dostatek.

„Všude slyším, že je epidemie spalniček a že jsem z věkové skupiny, kde očkování mohlo vyvanout,“ popisuje šestatřicetiletá Martina Burjanová z Březiny u Brna, co ji před několika dny přivedlo k návštěvě lékařky. Obě ženy se zakrátko domluvily, že lékařka objedná očkovací látku Priorix – vakcínu, která se v Česku léta používá na očkování proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím. Jenže nastal problém.

„Lékařka mi volala, že očkovací látka Priorix není, že je tam jiná, kterou v životě nepoužila. Teď řeší, co to vlastně je za látku,“ popisuje Burjanová.

S chybějícím Priorixem se setkal i hlavní lékař očkovacích center Avenier Rastislav Maďar. „Výroba se plánuje dlouhodobě a nyní máme spalničky v neočekávané míře ve všech evropských zemích a všechny stupňují nároky na dodávky vakcín. Je logické, že výrobce není schopen nafouknout výrobní kapacitu a dodat dostatečné počty všem zemím, které zaznamenávají epidemie,“ vysvětluje.

A potvrzuje to i samotný výrobce. „Dlouhodobě zabezpečujeme dostatek vakcíny Priorix pro potřeby pokrytí plošného povinného očkování dětí. Zároveň v důsledku vysoké globální i lokální poptávky, která převyšuje dostupné zásoby, je pravděpodobné, že Česká republika bude čelit krátkodobé nedostupnosti vakcíny,“ říká za firmu GlaxoSmithKline Miriam Kejzlarová. O situaci podle ní už společnost informovala Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) a nejpozději v druhé polovině roku by měla být poptávka po vakcíně pokryta.

Náhradní látka, na kterou lékařka paní Burjanové narazila, se jmenuje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější