Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kandiduji, aby Babiš nevyhrál, řekla Nerudová. Většina z kandidátů by z volby neodstoupila

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ačkoli Andrej Babiš dnes do prezidentské debaty Deníku N nedorazil, jeho jméno v pražském kulturním centru Vzlet zaznívalo často. Pavel Fischer, Marek Hilšer, Danuše Nerudová a Josef Středula odpovídali například na dotaz, zda by případně odstoupili z voleb ve prospěch jiného kandidáta. Většina z nich by tak zatím neučinila. Jediný Marek Hilšer uvedl, že je pro něj víc důležitější než vlastní vítězství Babišova prohra.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Často také padalo jméno současné hlavy státu Miloše Zemana. Uchazeči o post na Hradě totiž odpovídali i na dotaz, co by jako prezidenti utajili před zahraniční návštěvou a za co se v Česku stydí.

Odborář Josef Středula v této souvislosti zmínil špatné kroky některých svých předchůdců. „Toho není málo,“ prohlásil. Přitom právě Zeman jej v kandidatuře na Hrad podpořil. Na to předseda odborů odvětil: „A také si přeje Andreje Babiše.“

„Přiznám se, že mám strašné okno. Zmínil bych některé výroky našeho současného prezidenta. Například, že se mají likvidovat novináři. To bych asi už neutajil,“ žertoval senátor Marek Hilšer.

„Myslím, že na naši zemi můžeme být hrdí. Že máme prezidenta, který užívá alkohol, to už neutajíme,“ řekla zase bývalá rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová.

Senátor Pavel Fischer by prý věci neutajoval, raději by se zahraničními návštěvami otvíral složitá témata u piva. „To se dělá například v rámci neoficiálních programů. Tam s nimi proberete třeba i otázky, které budou na programu jednání Evropské unie a ve kterých si Česká republika nebude jistá v kramflecích,“ popsal bývalý diplomat v debatě, kterou moderovali Renata Kalenská a Jan Moláček.

Vy, nebo Babiš?

Následně kandidáti poměrně často opakovali právě jméno svého soupeře – Andreje Babiše. Tématem totiž bylo, zda je pro ně v prezidentském klání klíčová jejich vlastní výhra, nebo expremiérův neúspěch.

Hilšer označil za důležitější Babišovu prohru. „Byl bych radši, aby to

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější