Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Minisérie Pacient: Terapeut a vrah společně hledají sami sebe

Steve Carell a Domhnall Gleeson v hlavních rolích minisérie Pacient. Foto: FX
Steve Carell a Domhnall Gleeson v hlavních rolích minisérie Pacient. Foto: FX

Americká minisérie Pacient vypráví o psychoterapeutovi, kterého unese sériový vrah toužící se vyléčit. Je to příběh místy napínavý, víc než thriller je ale Pacient portrét dvou osamělých mužů a jejich vyvíjejícího se vztahu, v něčem hrozivý, groteskní i absurdní. Autorům se podařilo ho dovést k přesvědčivé katarzi.

O kultuře současného Západu se někdy mluví jako o terapeutické. Ledacos tomu nasvědčuje, není nijak neobvyklé vyjadřovat se o druhých či o sobě (pseudo)terapeutickým slovníkem, být jeden druhému na dálku psychologem.

Podobným způsobem se často popisují a hodnotí umělecká díla – jako nástroj terapie autora, který si tvorbou „řeší“ svoje problémy a traumata, případně se jim přisuzuje terapeutický účinek na mysl publika.

Premisa desetidílné americké minisérie Pacient (v Česku uváděné v nabídce streamovací společnosti Disney+) navozuje představu takového „terapeutického díla“, navíc s jakousi přidanou hodnotou. Známého psychoterapeuta Alana Strausse (Steve Carell) unese sériový vrah Sam (Domhnall Gleeson). Chce se totiž zbavit svojí „nutkavé potřeby“ a jeho vězeň

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Seriály

Televize

Komentáře, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější