Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vydavatele čeká přetahovaná o peníze s technologickými giganty. Klíčový bude postoj ministerstva, to ale mlčí

Podoba vyhledávání by se v Česku měla změnit. Foto: Google
Podoba vyhledávání by se v Česku měla změnit. Foto: Google

Prezident v pátek podepsal novelu autorského zákona, která do českého práva mimo jiné promítla evropskou směrnici nastavující pravidla vztahu mezi vydavateli a digitálními giganty. Ti by mediálním domům měli platit za využívání jejich obsahu. Nejvíce je v tomto směru slyšet společnost Google, která dala opakovaně jasně najevo, že s českým právním řešením nesouhlasí a oznámila omezení některých svých služeb. V tuto chvíli se tak platby vydavatelům mohou minimálně zpozdit.

„Autorský zákon v současné podobě pro nás představuje tak nepřiměřené finanční a provozní riziko, že nám bohužel nezbývá než přestat v Česku zobrazovat náhledy zpravodajského obsahu ve Vyhledávání a Zprávách a zavřít program News Showcase,“ vyslala reakci společnost Google záhy po rozhodnutí senátorů, že se novelou nebudou zabývat. Tu pak podepsal prezident Miloš Zeman.

Google tak podle svého vyjádření zvolil silně obrannou pozici. Zatímco evropská směrnice digitálním společnostem ukládá povinnost s médii jednat o adekvátní odměně za jejich obsah, v Česku

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Podnikání

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější