Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zakázka na tisk maturit se protahuje. Utajená zadání bude místo stroje nosit člověk

Didaktické testy připravené Cermatem budou letos maturanti psát od 2. do 7. května. Ilustrační foto: ČTK
Didaktické testy připravené Cermatem budou letos maturanti psát od 2. do 7. května. Ilustrační foto: ČTK

Maturitní testy se každoročně musí začít vyrábět v úvodu roku. Teprve 16. prosince ale končí lhůta pro nabídky do tendru Cermatu na zajištění jejich tisku. Nová zakázka navíc nepočítá s propojením tiskárny a balicí linky, utajená zadání tak bude v budoucnu manuálně přenášet člověk.

Maturitní testy i jednotné přijímací zkoušky nesmí před jejich konáním nikdo vidět, celé zadání proto kontroluje a zná jen několik lidí. Tisk a kompletaci testů dosud zajišťovala společnost Konica Minolta a vše probíhalo automaticky, výstupem byly zabalené testy.

Už bývalý ministr školství Petr Gazdík (STAN) však podmínky zakázky pro Konicu kritizoval. Za provoz a servis tiskáren a kompletaci testů zaplatilo Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) společnosti během čtyř let 96 milionů korun. Gazdík, který v květnu 2022 odvolal tehdejší ředitelku Cermatu Michaelu Kleňhovou, chtěl v novém tendru vybrat dodavatele tisku za výrazně nižší cenu.

Nový ředitel státní organizace Miroslav Krejčí nechal 24. října, krátce po svém nástupu, zakázku skutečně vypsat. Lhůta do podání nabídek původně končila 25. listopadu, Cermat ji ale následně prodloužil až do 16. prosince. Smlouva s Konicou skončila už v říjnu.

„Původně jsme počítali s tím, že začneme 5. ledna tisknout už s novým dodavatelem, bylo ale prakticky nereálné, aby se to stíhalo. Proto jsme

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější