Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nezastavovat a jet dál. Jatka78 míří do období krize s optimismem a dvěma cenovými hladinami vstupenek

Nové představení Senses. Foto: Petr Chodura
Nové představení Senses. Foto: Petr Chodura

Málokterá česká kulturní instituce si dokázala vybudovat tak silný love brand jako Jatka78. Cirk La Putyka a jeho domovský prostor Jatka78 vstupují do roku 2023 nově jako jeden kompaktní subjekt se silným strategickým plánem. A věří, že těžké období energetické krize zvládnou stejně dobře jako období pandemie.

Příběh Jatek78, potažmo celého souboru Cirk La Putyka, je plný odhodlání, píle a víry, že možné je všechno. V roce 2015 díky kampani na HitHitu vybrali bezmála dva a půl milionu korun na rekonstrukci chátrající opuštěné haly v tehdy stejně zanedbané Pražské tržnici.

Vedení Jatek78 zde dokázalo za osm let své existence vybudovat přední multifunkční prostor, který je v mnohém vzorem i pro další kulturní instituce. Nejen v umělecké oblasti, ale i ve schopnosti rychle reagovat a být oporou v krizi. Tato jedinečná schopnost se v posledních letech projevila v nebývalé míře.

„Nezastavovat, jet dál, vše zvládat a hned reagovat. V tomto duchu se nesou tři poslední extrémně náročné roky. Prostor pro nadechnutí nepřichází ani nyní,“ říká principál souboru, který spolu se svým bratrem Vítkem vede Jatka78 do další etapy.

Cirk La Putyka: Senses (premiéra 2.12.)

Nejnovějším projektem Jatek78 je představení Senses finského režiséra Maksima Komara. Dlouholetý člen Cirku La Putyka se v novém projektu vrací k historii cirkusu, který vypráví svým specifickým jazykem. Tvůrci zvou na imaginativní představení, ve kterém oslaví cirkus jako takový – svobodný, hravý, nevysvětlitelný, krásný a vtipný. K vidění bude v bloku do půlky prosince.

Senses. Foto: Petr Chodura

Nyní je načase najít oporu i pro sebe a svůj tým. Aby toto extrémní pracovní tempo a vytížení bylo dlouhodobě udržitelné, přichází Jatka78 a Cirk La Putyka s řadou změn, které se dotknou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Divadlo

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější