Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bilionový dvojministr Jurečka. Popisujeme, jak šéf lidovců zvládá dvě náročné vládní role

Předseda lidovců Marian Jurečka si na nedostatek práce nemůže stěžovat. Foto: Rada EU
Předseda lidovců Marian Jurečka si na nedostatek práce nemůže stěžovat. Foto: Rada EU

Šéf KDU-ČSL a místopředseda vlády Marian Jurečka je už měsíc dvojitým ministrem. Kromě ministerstva práce a sociálních věcí s absolutně největší položkou ze státního rozpočtu provizorně vede resort životního prostředí. Jaká práce Jurečku v obou úřadech v brzkých měsících čeká a v čem jsou pozadu?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Když ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) oznámila rezignaci ze zdravotních důvodů, lidovci na její místo navrhli svého prvního místopředsedu Petra Hladíka.

Ten se ale vzápětí stal aktérem kauzy brněnských městských bytů. Premiér Petr Fiala (ODS) ho proto prozatím odmítl navrhnout ke jmenování a resort dočasně převzal Jurečka.

Předseda vlády prohlásil, že návrh na jmenování předá prezidentu Miloši Zemanovi v řádu týdnů, ovšem pokud se v kauze neobjeví další skutečnosti. Policie přitom Hladíka podle serveru iDnes.cz podezírá, že ovlivňoval privatizaci majetku, politik však není z ničeho obviněný.

Lidovci očekávají, že by se Hladík mohl vedení ministerstva chopit hned v prvním týdnu příštího roku. Jinou variantu za současné situace zatím nepřipouštějí.

„Jede to samospádem“

Ministerstvo životního prostředí sice patří k méně viditelným resortům, má ale důležitou roli v současné transformaci energetiky a ekonomiky. Díky penězům z EU by mělo příští rok hospodařit téměř se sto miliardami.

Podle informací Deníku N se Jurečka na ministerstvu objevuje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Vláda Petra Fialy

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější