Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Putinovi sdělili nepříjemnou zprávu hned po ránu, rakety na Ukrajinu by ale poslal v každém případě

Dnes ráno se ozvaly exploze hluboko v ruském týlu – až 700 kilometrů od fronty, na dvou vojenských letištích. A po poledni už zněly sirény po celé Ukrajině.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ruský prezident Vladimir Putin už ví, že vojenská letiště v ruském vnitrozemí byla zasažena, a to nejspíše cizími drony, popřípadě diverzní skupinou. Vedení obou postižených oblastí – Saratovské a Rjazaňské – sdělilo hlavě státu tuto nepříjemnou novinu hned ráno. „Ode všech příslušných služeb prezident pravidelně dostává informaci o všem, co se děje,“ prohlásil tiskový mluvčí Dmitrij Peskov. A tvrdil, že kromě toho, co píšou ruská média, v Kremlu nic víc nevědí.

Stačí se podívat na mapu a je jasné, že v Moskvě mají důvod k nervozitě. Letiště Engels je od ukrajinské fronty vzdáleno 700 kilometrů, Ďjagilevo 500 kilometrů.

Z oficiálních svodek nevyplývá, že by Ukrajina měla mít ve výzbroji takové zbraně, které by dokázaly tuto dálku překonat a přesně udeřit. Přinejmenším v jednom případě – u Saratova – média ale hlásí nález zbytku dronu.

V případě druhém se Moskvě nedaří veřejnost uchlácholit tím, že prostě vybuchla cisterna s palivem. Zdá se, že i tady šlo o cílený útok, ať už ze vzduchu, nebo provedený nějakou diverzní skupinou.

Oba cíle se nacházejí mimo dosah oficiálně přiznaných zbraní používaných běžně ukrajinskou armádou. Ovšem  ukrajinský státní koncern Ukroboronprom

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější