Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proč se o tom tolik mluví? Výcvik ukrajinských vojáků v Česku v otázkách a odpovědích

Výcvik ukrajinských vojáků v Česku. Foto: Armáda ČR
Výcvik ukrajinských vojáků v Česku. Foto: Armáda ČR

Česko od víkendu provádí výcvik ukrajinských vojáků ve vojenském prostoru Libavá. Akce vzbudila v éteru rozruch, když ji kritizovala část opozice orientovaná mj. na proruské publikum v zemi. Přinášíme přehled faktických otázek a odpovědí, které se výcviku týkají.

Jak velký je rozsah výcviku?

Česko vycvičí 4000 vojáků v pěti rotacích po 800 příslušnících ukrajinské armády. Výcvik je naplánovaný na letošní a příští rok, jednotlivé rotace by tedy v Česku měly strávit přibližně čtvrt roku.

Čtvrt roku není dostatečně dlouhá doba pro plnohodnotný vojenský výcvik „z nuly“ na profesionála, s největší pravděpodobností tak půjde o rozvinutí či zdokonalení schopností a znalostí, aby se snížila zátěž na výcvikové kapacity Ukrajiny. Ta kvůli ruské agresi mobilizovala stovky tisíc svých vojáků.

Co o výcviku vojáků ze zahraničí říká ústava?

Z pohledu ústavy je to zcela možné a je jedno, že nejde o příslušníky členského státu NATO. Článek 43 ústavy pracuje s pojmem „ozbrojené síly jiných států na území České republiky“. Ústava odlišuje pojmy pobytcvičení – oba dva jsou v tomto případě důležité. Pobyt bývá dlouhodobějšího charakteru než cvičení.

Rozhodnutí o pobytu vojáků jiné země v Česku přísluší

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější