Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Není možné se takto zadlužovat.“ Tři vládní poslanci nepodpořili výhled rozpočtu

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Výhled státního rozpočtu na roky 2024 a 2025 vzala Sněmovna minulou středu na vědomí. Z koaličních poslanců, kteří se hlasování o návrhu ministra financí Zbyňka Stajnury (ODS) zúčastnili, zvedli ruku pro návrh téměř všichni. Výjimkou jsou tři zákonodárci z TOP 09, kteří se zdrželi. Vadí jim vysoké deficity a požadují kroky proti zadlužování.

Poslanci odhlasovali dokument z dílny ministerstva financí, který v případě, že nedojde k dalším opatřením, předvídá deficit státního rozpočtu na léta 2024 a 2025 ve výši 280 a 260 miliard korun. V koalici však přesto panuje shoda na tom, že je potřeba nalézt úspory nad rámec návrhu střednědobého výhledu rozpočtu.

Tři poslanci TOP 09 Michal Zuna, Michal Kučera a Matěj Ondřej Havel se navíc hlasování, kterým Sněmovna vzala střednědobý výhled na vědomí, zdrželi. „Chtěl jsem vyslat signál, že není možné se takto zadlužovat. Ve straně deklarujeme, že bychom rádi viděli nějaké systémové změny, které povedou ke snížení strukturálního deficitu. Jinak bychom taky rozpočet nemuseli podpořit,“ řekl Havel.

Se schodkem, který ministerstvo ve výhledu uvedlo, by měl problém i poslanec Zuna. „Střednědobý výhled je jakýsi automat. Ukazuje, jak by schodek rozpočtu vypadal, pokud neuděláme žádná opatření. Svým zdržením jsem chtěl

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Veřejné finance

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější