Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Prezidentská Pointa N: Ve hře zbyla tři jména. Kdo bude kingmaker (nebo queenmaker) boje o Hrad?

Prezidentští kandidáti Andrej Babiš, Danuše Nerudová a Petr Pavel. Foto: Koláž Deník N
Prezidentští kandidáti Andrej Babiš, Danuše Nerudová a Petr Pavel. Foto: Koláž Deník N

Do volby prezidenta zbývá šest týdnů, pojďme tedy trochu pročistit stůl –⁠ reálně na něm zbývají tři jména. Neznamená to, že se dalším uchazečům o úřad hlavy státu už věnovat nebudeme, v pravidelném komentářovém shrnutí Prezidentská pointa N si ale můžeme tuto interpretaci dovolit. A obhájit.

Týden událostí spojených s volbou prezidenta tentokrát komentuje Jan Wirnitzer.

Výzkumy preferencí se tento týden v podání společností Kantar CZIpsos shodly na jasném vzkazu: podpora všech kandidátů je stabilní, roste jedině Danuše Nerudová, která se dotáhla na dosud vedoucí duo – Andreje Babiše a Petra Pavla.

Pojďme si otevřeně říci, že v předchozím odstavci je s největší pravděpodobností jméno příštího českého prezidenta nebo první české prezidentky (po jedenácti mužských hlavách státu).

Ano – lze namítat, že stát se může cokoliv. Ale prezidentská kampaň je ve fázi, kdy se to s pravděpodobností hraničící s jistotou stát nestihne.

Za prvé: Do volby už totiž nevstoupí žádné nové jméno, ministerstvo vnitra minulý pátek registrace uzavřelo. Zvrátit své vyřazení se ještě snaží Karel Janeček a Karel Diviš, úplně jistá není účast Denisy Rohanové – o všech třech jménech ještě rozhodne Nejvyšší správní soud.

Za druhé: Dynamika kampaně. Ano, v roce 2013 měl ještě v listopadu Karel Schwarzenberg v průzkumech něco mezi sedmi a devíti procenty. Ale při vší úctě k ostatním letošním kandidátům, kteří se drží za vedoucí trojicí – nikdo z nich není Karel Schwarzenberg. Potenciál Josefa Středuly je prázdný jak Václavské náměstí, když na něj svolal velkou demonstraci, možnosti Pavla Fischera a Marka Hilšera ukázaly už minulé volby.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Volby prezidenta ČR

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější