Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Je to v českém zájmu a máme na to? Odpovídáme senátorce Zwyrtek Hamplové k výcviku ukrajinských vojáků

Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová. rámuje ruskou agresi jako „válečný konflikt světových velmocí“. Foto: ČTK
Senátorka Jana Zwyrtek Hamplová. rámuje ruskou agresi jako „válečný konflikt světových velmocí“. Foto: ČTK

Včerejší zdravotní indispozice kroměřížské senátorky Jany Zwyrtek Hamplové překryla to, co jí předcházelo: projev, v němž předestřela čtyři otázky, které by si měli zákonodárci zodpovědět předtím, než podpoří výcvik ukrajinských vojáků. Její otázky mají věcné odpovědi založené na faktech a datech, Deník N je přináší.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Senátorka Hamplová (za Nezávislé) ve svém včerejším proslovu předestřela celkem čtyři otázky: zda si občané České republiky přejí zvednout pro výcvik Ukrajinců v ČR ruku, zda je tento návrh v souladu s bezpečnostními zájmy země, zda návrh odpovídá významu ČR a zda na takový krok má státní pokladna peníze.

Přejí si to občané?

Zjišťovat ke každé aktuální otázce rychle a snadno, jaká je většinová vůle občanů, je obtížné. Česko je zastupitelskou demokracií, tedy zemí, kde většinu těchto rozhodnutí činí zvolení politici zastupující program a hodnoty, v jejichž intencích rozhodují. Pokud se jim v očích voličů zpronevěří, dostanou v příštích volbách důvěru politici jiní.

Tento systém existuje díky tomu, že to tak čeští občané chtějí mít: Kdyby preferovali přímou demokracii s častými referendy, už by si strany s tímto programem zvolili, ale nestalo se tak. Zákonodárci jsou placeni za to, aby měli čas legislativní návrhy studovat a vyhodnocovat jejich dopad, než o nich budou hlasovat.

Vědecky zjišťovaná data o náladách obyvatel se jmenují výzkumy veřejného mínění. Jeden z posledních provedla pro Českou televizi společnost Kantar CZ. Neptala se přímo na výcvik Ukrajinců, to je příliš čerstvá otázka, zjistila ale

Ruská válka na Ukrajině

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější