Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ipsos: Babiš posílil, Nerudová vystřelila. Za trojicí favoritů je propast

Volební model Ipsosu v listopadu 2022. Zdroj: Ipsos
Volební model Ipsosu v listopadu 2022. Zdroj: Ipsos

Podle volebního modelu Ipsosu z konce listopadu by do druhého kola prezidentských voleb postoupil předseda ANO Andrej Babiš proti někomu z dvojice Petr Pavel a Danuše Nerudová.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Jak výzkumníci zjistili, Babiš je nyní hlavním favoritem prvního kola voleb. Zůstal by jen těsně pod hranicí 30 procent, volilo by jej 29,7 procenta lidí. Oproti předchozímu šetření Ipsosu ze začátku října by si polepšil o 6,5 procentního bodu.

Babiš v mezičase formálně oznámil svou kandidaturu a rozjel předvolební kampaň. Právě jeho status prezidentského kandidáta je nyní nejspíš klíčovým faktorem, proč posiluje. V dřívějších šetřeních jeho podpora tak vysoká nebyla, část voličů ANO mohlo odrazovat jeho lavírování.

Podle zjištění Ipsosu se může spolehnout na své tradiční podporovatele. „Andreje Babiše by nejčastěji volili lidé s nižším vzděláním a vyšším věkem. U nejstarší generace (66 let a více) dosahuje téměř poloviční podpory mezi všemi kandidáty. Kromě voličů hnutí ANO by ho také velmi často podpořili i

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Průzkum veřejného mínění

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější