Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Druhé kolo boje o Hrad: čtyři důvody, proč je duel Pavel versus Nerudová málo pravděpodobný

Prezidentští kandidáti Andrej Babiš, Danuše Nerudová a Petr Pavel. Foto: Koláž Deník N
Prezidentští kandidáti Andrej Babiš, Danuše Nerudová a Petr Pavel. Foto: Koláž Deník N

Analýza: Začátkem prosince získala hra o nového prezidenta či prezidentku jasnější obrysy. Aktuálně zveřejněné volební modely tak otevřely jednu zásadní otázku: může Andrej Babiš nepostoupit do druhého kola lednového prezidentského klání? Vysvětlujeme, proč je finální duel mezi Petrem Pavlem a Danuší Nerudovou spíše málo reálný.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Výzkumné agentury Kantar CZ ve spolupráci s Data CollectIpsos zveřejnily dva volební modely, které jen pár týdnů před hlasováním v prvním kole ukazují, jak jsou rozloženy síly.

Data z obou šetření říkají v zásadě totéž: o postup do druhého kola se utkají Andrej Babiš, Petr Pavel a Danuše Nerudová. Všichni ostatní uchazeči o Pražský hrad mají propastnou ztrátu, která sahá bezmála k dvaceti procentním bodům.

Pohled na oba volební modely –⁠ a zejména ten od České televize –⁠ logicky otevírá následující otázky: kdo postoupí do druhého kola? A může mezi dvojicí úspěšných Babiš chybět?

Data totiž ukazují, že Pavel s Nerudovou zaostávají za Babišem poměrně těsně. Že by ale šéf hnutí ANO odepsal své prezidentské snažení už o volební sobotě 14. ledna, kdy se budou sčítat hlasy z prvního kola, je spíše nepravděpodobné.

Proč? Šance, že by se jeho dva hlavní konkurenti dostali v prvním kole před něj, je podmíněna několika klíčovými faktory. Tři se týkají samotného Babiše, poslední ostatních kandidátů. Začněme Babišem.

Jistota věrných

Šéf hnutí ANO po oznámení kandidatury

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější