Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Král Šumavy oživuje legendu mezi českými protikomunistickými převaděči. I nabídku televize Nova

Oskar Hes (Josef Hasil) a Jan Nedbal (Bohumil Hasil). Foto: Voyo
Oskar Hes (Josef Hasil) a Jan Nedbal (Bohumil Hasil). Foto: Voyo

V době, kdy Česká televize rapidně omezuje investice do původní tvorby, přichází streamovací platforma Voyo komerční Novy s minisérií Král Šumavy, která je v dobrém slova smyslu veřejnoprávní. A splňuje i kvality důležité pro komerční stanici – diváckost a dramatičnost skutečného příběhu o nejslavnějším převaděči Československa Josefu Hasilovi. Pro Voyo, potažmo Novu je to krok úplně novým směrem. Série startuje v pátek 9. prosince.

Nabídka Voyo je rozmanitá, ale je logické, že hlavní prostor v ní mají nenáročné projekty typu nekonečných nováckých seriálů, českých komedií či původní tvorby, která se tomuto konceptu diváckosti příliš nevymyká.

Poslední novinkou Voyo z této skupiny děl je seriál Gumy, v němž Richard Krajčo pod režijním vedením své ženy Karin Babinské hraje přitroublého automechanika Máru, který se s kolegou Lukynem v podání Davida Švehlíka v deseti dílech snaží neúspěšně získat zpátky svůj pneuservis a ztracenou úctu (tu povětšinou marně).

Prémiové zboží i žvýkačky od pokladny

Voyo má ale letos na kontě už několik projektů, které byly příznivě přijaty a dařilo se jim kloubit diváckou atraktivitu s kvalitním zpracováním i netradičními náměty z reálných příběhů.

Ač to byly povětšinou náměty, které ve své době zajímaly především novácké bulvární zpravodajství, ať už jde o příběh vraha Roubala (Případ Roubal), příběh Ivety Bartošové (Iveta), příběh gurua Járy (Guru) či příběh dívky zvané Půlnoční záře (zpracovaný v Jitřní záři).

V Králi Šumavy se ale Nova poprvé vydává do vzdálenější historie – a také k pohnutým historickým událostem, které mají daleko ke klasickým nováckým tématům.

A zdá se, že třídílná minisérie Davida Ondříčka s podtitulem Fantom temného kraje patří k tomu nejlepšímu, co bude letos v televizi k vidění (ač ji Nova momentálně nabízí pouze na Voyo, o nasazení na obrazovky se, podobně jako u dalších projektů Voyo, uvažuje až v dlouhodobějším časovém horizontu).

Kreativní producent Michal Reitler, který na Nově řídí vlastní tvorbu (poté co sem loni přešel právě z České televize, kde stál mimo jiné za projekty Ochránce, Most! či krimi seriály Devadesátky a Případy 1. oddělení) přirovnává nabídku Voyo k nabídce supermarketu.

„Najdete tam

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější