Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Prezident, nebo klaun? Podle prvních odhadů se ve druhém kole ukrajinských voleb s prezidentem Porošenkem utká komik Zelenskyj

Prezident Petro Porošenko a herec Volodymyr Zelenskyj. Foto: Gleb Garanich, Reuters a Kvartal95 official, CC
Prezident Petro Porošenko a herec Volodymyr Zelenskyj. Foto: Gleb Garanich, Reuters a Kvartal95 official, CC

Podle prvních odhadů postupuje do druhého kola ukrajinských prezidentských voleb Volodymyr Zelenskyj se skoro 30 procenty hlasů a dosavadní hlava státu Petro Porošenko s 18 procenty.

Volodymyr Zelenskyj se už prezidentem Ukrajiny stal. V úspěšném televizním seriálu vysílaném v televizi patřící rivalovi prezidenta skutečného a stávajícího. Televizi 1+1 vlastní miliardář Ihor Kolomojský. Kde se vzala tak vysoká popularita televizního komika a kdo vlastně Zelenskyj, který má šanci stát se hlavou státu i ve skutečnosti, je? Deník N přináší jeho profil.

Prezidentský mandát by však rád obhájil dosavadní prezident Petro Porošenko. Přes některé úspěchy, jako je dohoda o bezvízovém styku s EU a oddělení ukrajinské pravoslavné církve od ruské, snižují jeho šance pomalé reformy a nesplněná očekávání Euromajdanu. Mnoha lidem také vadí, že už pět let trvá válka na východě země a její konec je stále v nedohlednu. Porošenkovu situaci shrnujeme tady.

V těchto dnech volební kampaně, 1. kola prezidentských voleb i 5. výročí ruské okupace a anexe Krymu a začátku války za podpory nebo dokonce účasti ruských vojáků v Donbasu, přinášejí čtenářům Deníku N reportáže a lidské příběhy přímo z míst dění reportérka Petra Procházková a fotograf Gabriel Kuchta. Dnes se dostali až na samý dosah bojové linie na východě země a sledovali volby na východě za zvuku dělostřelectva.

Mluvili i s některými z dvou set starých, nemocných a nemohoucích lidí, kteří utekli před válkou na Donbase do opuštěného sanatoria ve Svjatogorsku.

Z Kyjeva, kde na utajeném místě mluvila Petra Procházková se stále se ukrývajícím novinářem Arkadijem Babčenkem

… a také moderátorskou hvězdou, která si nebere servítky, hercem, režisérem a novinářem Matvejem Ganapolským…

… na východ napříč rozlehlou Ukrajinou cestovala naše reportérka v nezapomenutelném spacím voze zvaném plackartový vagon a své zážitky popsala v článku nazvaném Důležité je zvolit si správný bok. A pak, za zvuku vycházejícího z šedesátky hrdel, je Ukrajina vaše.

Celé naše téma Ukrajinské prezidentské volby najdete tady.

Články o konfliktu Ukrajiny s Ruskem pak zde.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Ruská válka na Ukrajině

Ukrajina

Ukrajinské prezidentské volby

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější