Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Víc peněz na pomůcky nebo na platy učitelům neprošlo. Koaliční poslanci věří, že se něco přes rok najde

Ilustrační foto: Hanna Witteová, DPA/ČTK
Ilustrační foto: Hanna Witteová, DPA/ČTK

Příští rok dostanou školy zřejmě stejně peněz na pomůcky jako letos. To je zhruba o miliardu méně než v roce 2021. Návrh opozičních poslanců navýšit školám peníze vládní poslanci přehlasovali. Zamítli i další opoziční návrh, který měl zvýšit platy učitelům.

Při včerejším projednávání státního rozpočtu koaliční poslanci odmítli několik pozměňovacích návrhů, které měly do školství dostat miliardy navíc.

„Navrhovala jsem navýšení platů učitelů, aby neklesly na úroveň roku 2019, tedy navýšení této kapitoly celkem o čtyři miliardy korun. Návrh ale neprošel. Vláda sice dříve deklarovala, že učitelé budou mít platy na úrovni 130 procent průměrné mzdy, což ale kvůli pokračující inflaci nemají a mít nebudou,“ říká poslankyně Jana Berkovcová (ANO).

Výsledky včerejšího jednání se nelíbí ani předsedovi školského výboru Ivo Vondrákovi (ANO). „Reálný plat učitelů tak kvůli inflaci klesne. To je velký krok zpět. Současný rozpočet považuji za ústupový,“ komentuje.

„Další otázka je financování vysokých škol, které je nedostatečné. Už přicházejí informace o tom, že kvůli nízkým platům je pro některé vysokoškolské pedagogy zajímavější pracovat

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější