Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Vyřeší vnitro Janečkovy existenciální starosti?

Karel Janeček nadále usiluje o svou účast v prezidentských volbách. Foto: ČTK
Karel Janeček nadále usiluje o svou účast v prezidentských volbách. Foto: ČTK

Podnikatel Karel Janeček tvrdí, že mu ministerstvo vnitra neuznalo jeho vlastní podpis na petičním archu k prezidentským volbám. Česko bude příští rok moci na svém území vycvičit až 4000 ukrajinských vojáků, v Senátu ale zazněly i kritické hlasy. A v Bílém domě se sešli prezidenti Joe Biden a Emmanuel Macron.

Hlavní události dne vybral a okomentoval Štěpán Vojtěch.

Janečkův neuznaný podpis

Jsem kandidát, nejsem kandidát, jsem kandidát… S touto otázkou si teď může lámat hlavu několik uchazečů o prezidentský úřad, upínat pohled ke svému portrétu na zdi, který mohl od příštího jara viset ve školních třídách, a z podpisových archů jako lístky akátu vytrhávat stránky, na nichž ministerstvo vnitra našlo místo platných podpisů autogramy zemřelých nebo neexistujících lidí.

Pokud ne Karla Diviše nebo Tomáše Březinu, jedny z vyřazených uchazečů o Hrad, pak přinejmenším Karla Janečka přivedla tato nová kratochvíle až k existenciálním úvahám.

Matematik dnes na sociálních sítích oznámil, že ministerstvo kromě fiktivních občanů prý neuznalo ani jeho vlastní podpis, z čehož podle něj vyplývá, že on, tedy Karel Janeček, je v očích ministerstva „člověk, který neexistuje“.

To sice zapadá do předvolební kampaně, kterou Janeček spustil ve fiktivním vesmíru Metaverse, nevzbuzuje to ale velkou důvěru ani v rozhodování úřadu, čehož se vyřazený kandidát snaží využít. „Je překvapení, že tady vůbec jsem,“ postěžoval si zjevně existující Janeček v rozhovoru s DVTV.

Problém mělo způsobit nečitelně zapsané číslo občanského průkazu, kdy první cifra kolísá mezi dvojkou a jedničkou, tedy pro Janečka osudovými čísly. Pokud přitom uvádí na sociálních sítích pravé údaje, podle pravidel úřadu by takový podpis měl být započítán.

Kdyby počítač přečetl kandidátův rukopis

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější