Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Nemám potřebu si čechrat peříčka.“ Petr Pavel u krmení lvů popsal, v čem musí v kampani přidat

Prezidentský kandidát Petr Pavel na návštěvě v Zoo Plzeň. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N.
Prezidentský kandidát Petr Pavel na návštěvě v Zoo Plzeň. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N.

Petr Pavel vstupuje do finále předvolební kampaně jako jeden z hlavních favoritů na budoucího prezidenta. Ve středu se na startu ostré fáze vydal do zoo v Plzni, kde se stal patronem lvů berberských, z čehož, jak se dozvěděl, mu plynou i nové povinnosti. „Nakrmit, poškrabkat nebo pochovat lvíčátka,“ informoval ho ředitel místní zoo. Ve lvím výběhu ale Pavel žádné nové hlasy nezíská, přitom by je bezpochyby potřeboval –⁠ situace na čele preferencí se totiž dramatizuje.

Je krátce před desátou, když na parkoviště u vchodu do areálu plzeňské zoo přijíždí dodávka s logem prezidentského kandidáta Petra Pavla. Mezi v zimě přešlapující novináře a také vedení místní zoologické zahrady vystupuje z auta s manželkou a se svým volebním týmem.

Právě do Plzně zamířil „pan generál“ –⁠ jak jej zásadně oslovují lidé z jeho týmu – den po oznámení, jak bude vypadat posledních šest týdnů jeho kampaně.

Pavel do této fáze vstupuje jako jeden ze tří nejvážnějších uchazečů o post prezidenta. Podle aktuálních průzkumů se pohybuje na čele spolu s šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem a bývalou rektorkou Danuší Nerudovou. Jejich souboj je nyní velmi vyrovnaný a zdá se, že v prvním kole voleb může rozhodovat každý hlas.

Během středečního dopoledne ale příliš nových voličů zřejmě nesehnal, ostatně liduprázdná plzeňská zoo k nějaké výrazné agitaci prostor nenabízí. Tým bývalého náčelníka generálního štábu zde naplánoval několik dílčích akcí, vrcholem je ale krmení lvů berberských. „Je to pro nás krásný únik z blázince, v kterém jsme,“ říká Pavel v průběhu návštěvy.

Místní zoo si pochvaluje. Ke své škodě, jak neopomene zmínit, ji doposud nenavštívil. Slavnostní krmení musí ale chvilku počkat, Pavel je v první řadě kandidát na politickou funkci a politice se nevyhne ani mezi šelmami. Nejprve proto kráčí do místní restaurace v africkém stylu, kde ho čeká jednání o projektu gigafactory. Cesta není dlouhá, stačí jen obejít prodejnu se suvenýry U Lemura a jste na místě.

Petr Pavel v restauraci Kiboko v plzeňské zoo. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

K jednomu stolu tady usedá kandidát na post prezidenta, starosta obce Dobřany Martin Sobotka a majitelé letadel na letišti Líně. Právě na něm by totiž měla vyrůst velká fabrika na baterky do elektromobilů – celý projekt ale vyvolává vášně. Na tuto investici se během dne ptají Pavla i lidé z řad zaměstnanců zoo; o den dříve byl v přímo v Líních také jeho konkurent Andrej Babiš.

Pavel coby prezidentský kandidát ale s celým projektem nemůže dělat v zásadě nic. Během dne tak opakuje, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější