Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Raná léta agenta KGB Putina: Pomohl dostat za mříže autory protestního nápisu

„Svobodu ukřižujete, ale lidská duše žádné okovy nezná!“ Protikomunistický nápis ze sovětského (ruského) Petrohradu roku 1976 od umělců Rybakova a Volkova, který vyšetřoval i agent Putin. Foto: autor neznámý
„Svobodu ukřižujete, ale lidská duše žádné okovy nezná!“ Protikomunistický nápis ze sovětského (ruského) Petrohradu roku 1976 od umělců Rybakova a Volkova, který vyšetřoval i agent Putin. Foto: autor neznámý

Političtí disidenti Julij Rybakov a Oleg Volkov v 70. letech napsali na zeď bývalé věznice v Leningradu protestní nápis. Jejich vyšetřování tehdy vedla sovětská tajná služba KGB. Podle nejnovějšího zjištění ruského historika byl jedním z vyšetřovatelů také tehdejší agent a dnešní vládce Vladimir Putin.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Sovětští umělci Julij Rybakov a Oleg Volkov se 3. srpna 1976 rozhodli pro odvážný krok. Během letní noci přijeli ke zdi bývalé věznice v Leningradu známé jako Petropavlovská pevnost.

Před zdí vytáhli barvu a malířské válečky a asi za patnáct minut napsali slogan dlouhý 42 metrů a vysoký více než metr: „Svobodu ukřižujete, ale lidská duše žádné okovy nezná!“

Nářadí rychle hodili do řeky a snažili se klidně odjet, aby nepůsobili nápadně.

„Nemůžeme odolat a vjíždíme na Palácový most – obrovský čtyřicetimetrový nápis se rozjasňuje v dáli v řídnoucí temnotě bašt,“ vzpomínal pak na následující chvíle autor nápisu Rybakov.

Když si ráno dobře viditelného nápisu všimla veřejnost, na místo byli hned vysláni operativci KGB, aby ho přemalovali. „To ráno vystoupila (řeka) Něva tak vysoko, že nebylo možné se k nápisu dostat po souši. Agenti se museli přiblížit na pryžových člunech, přebrodit se do vody v holínkách a něco vymyslet,“ vzpomíná Rybakov.

Agenti se snažili „graffiti“ překrýt víky od rakví, která vzali z bývalé věznice. Nedokonalé maskování však ke zdi přitáhlo ještě větší pozornost.

Po autorech nápisu pátrali vyšetřovatelé KGB měsíc. Nová zjištění ruského historika, která přinesla Meduza, ukazují, že mezi nimi byl i mladý třiadvacetiletý poručík

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Historie

Rusko

Vladimir Putin

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější