Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Unijní „kdo s koho“ může stát Maďarsko miliardy eur, Ukrajinu ale také

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Evropská komise navrhla odstřihnout Maďarsko od více než 180 miliard korun z unijního rozpočtu. Budapešť nicméně není bezzubá – ovlivnit může třeba finanční podporu pro Ukrajinu. Se složitou situací se musí popasovat ještě české předsednictví.

Hlavní události dne vybrala a okomentovala Dominika Píhová, dění kolem firmy Xixoio popsal Michal Tomeš.

Jak Maďarsko přichází o evropské peníze

Za porušování vlády práva v zemi, nedostatečné protikorupční mechanismy i pochybný systém rozdělování unijních peněz si Viktor Orbán vysloužil kritiku už mockrát.

Poprvé Unie pohrozila Maďarsku odebráním peněz letos v září. A jelikož země – zmítající se v ekonomické krizi a čelící nejrychleji rostoucí inflaci v EU – peníze z unijní kasy skutečně potřebuje, dostala příležitost všelicos napravit skrze 17 reforem, na kterých se s Komisí dohodla. Bohužel pro Budapešť ne všechny dotáhla do konce.

„Maďarsko sice udělalo kroky směrem k tomu, aby na peníze dosáhlo, například založilo úřad pro boj proti korupci. Mezitím ale vláda rozjela propagandu, která kritizuje evropské sankce proti Rusku,“ popisuje pro Deník N tamní situaci novinář serveru Telex Gergely Brückner.

O návrhu Komise musí nejpozději do tří týdnů rozhodnout ministři financí Rady EU, které tou dobou bude ještě stále předsedat Česko, šéfa státní kasy Zbyňka Stanjuru z ODS tak čeká nelehký prosinec. Podle zdrojů redakce jeho úřad kvůli tomu možná svolá do Bruselu mimořádnou radu.

Nyní se však státy Unie musí s návrhem seznámit. Rozhodnutí zatím nechce komentovat ani český resort financí.

Komise chce Maďarsku ale i dávat – aspoň to tak vypadá. Ke

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější