Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (278. den): Bezohledný generál získává pro Putina čas, aby Rusové mohli vést válku i příští rok

Ruský armádní generál Sergej Surovikin v roce 2020 mluví k vojenským přidělencům zahraničních ambasád v Moskvě o ruských válečných operacích v Sýrii. Foto: ruské ministerstvo obrany, mil.ru
Ruský armádní generál Sergej Surovikin v roce 2020 mluví k vojenským přidělencům zahraničních ambasád v Moskvě o ruských válečných operacích v Sýrii. Foto: ruské ministerstvo obrany, mil.ru
  • Velitel okupačních vojsk Surovikin, v Rusku oslavovaný pro svou bezohlednost, je pod tlakem propagandistů.
  • Mnozí západní analytici se shodují, že Surovikin přinesl změny, díky kterým může ruská armáda představovat silnějšího protivníka.
  • Video – Ukrajinský voják si pochvaluje stará vozidla BVP. Třicet kusů této techniky nově poslalo i Slovensko.

Přinášíme komentářové shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů z pondělí 28. listopadu. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Generál velkých očekávání. Zítra to budou tři týdny od momentu, kdy vedení ruské armády na zrežírované poradě oznámilo ústup z Chersonu. Rozhodnutí na sebe vzal nový velitel vojsk na Ukrajině, armádní generál Sergej Surovikin. Před kamerami vystupoval jako ten, kdo navrhuje stažení za řeku Dněpr.

„Po komplexním vyhodnocení současné situace se navrhuje zaujmout obranu podél levého břehu řeky,“ oznámil Surovikin.

Ministr obrany Šojgu se tvářil, že si tuto žádost o opuštění teprve nedávno anektované metropole vyslechl, zvážil ji a akceptoval. Jako oficiální důvod uvedl snahu šetřit životy ruských vojáků, kteří budou na levém břehu řeky v mnohem stabilnějším postavení.

Tři týdny po této show, která oběhla média i sociální sítě, se v Rusku očekává její pokračování: co přinese oslavovaný generál za odměnu? Co nabídne ruským nacionalistům, propagandistům i samotnému Kremlu místo Chersonu?

„Očekáváme vaše skvělé výsledky a modlíme se za vás. Já se za

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější