Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zaměstnancům zkrátil pracovní dobu. Byl to jeden z nejlepších kroků v mém podnikání, říká teď

Josef Michálek svoji společnost servisující výtahy založil před šesti lety. Ilustrační foto: Adobe Stock
Josef Michálek svoji společnost servisující výtahy založil před šesti lety. Ilustrační foto: Adobe Stock

Nově vzniklé Československo se před více než sto lety stalo evropským průkopníkem, když zavedlo osmihodinový pracovní den. Už od padesátých let se ve světě mluví o tom, že čas práce by se mohl dále krátit. Plošné zavedení je stále ve fázi úvah a dílčích experimentů. Mezi společnostmi se zkrácenou pracovní dobou se nejčastěji objevují firmy s převážně kancelářskou povahou práce. To ale nemusí být pravidlem. Na začátku letošního roku k tomuto kroku přistoupil majitel malé mladoboleslavské firmy, která servisuje výtahy. A nemůže si to vynachválit.

Josef Michálek založil společnost zajišťující údržbu výtahů v Mladé Boleslavi před šesti lety. Na začátku letošního roku se rozhodl zkrátit pracovní dobu na 35 hodin týdně. Od pondělí do čtvrtka zaměstnanci pracují o půl hodiny méně, v pátek pak o tři hodiny. Z práce tak odcházejí po poledni.

Michálek rozhodnutí hodnotí téměř výhradně pozitivně a hovoří o něm jako o jednom z nejlepších kroků ve svém podnikání. Hlavním důvodem je podle něj spokojenost zaměstnanců. „Ve firmách přece chcete mít kolegy spokojené,“ vysvětluje Michálek. „Jako dlouholetý zaměstnanec vím, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Podnikání

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější