Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Běloruští studenti ve slepé uličce: Z Česka musí pryč, doma jim hrozí Lukašenkova pomsta

Živý řetěz na podporu demonstrantů v Bělorusku (srpen 2020). Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Živý řetěz na podporu demonstrantů v Bělorusku (srpen 2020). Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Desítky běloruských studentů se v Česku dostaly do svízelné situace. Za několik týdnů budou muset opustit zemi, doma v Bělorusku jim přitom hrozí vězení či povolávací rozkaz. Účinný způsob, jak jim pomoci, se zatím nenašel.

Rok 2020 byl pro mladého Bělorusa Petra přelomový. Účastnil se tehdy demonstrací proti zmanipulovaným prezidentským volbám, po nichž následovalo masivní zatýkání. „Duševní otřes, demonstrace, jejich rozhánění a strach,“ popisuje tehdejší pocity Petrova matka v dopise, který zaslala českému spolku Běloruské studentstvo a Deník N jej má k dispozici.

Petr se po protestech rozhodl, že po vystudování vysněné medicíny nechce pracovat pro tamní systém. S matkou se proto domluvili, že se pokusí dostat na některou z univerzit v Česku.

Mladý Bělorus se doma pustil do studia češtiny, zvládl maturitu i přijímačky (v dopise není uvedeno, na kterou českou vysokou školu byl přijat). Všechno ale změnil 24. únor, kdy Rusko napadlo Ukrajinu.

„Do týdne jsem dala výpověď, sbalila zavazadla a odjela i se synem do Polska,“ popisuje v dopise Petrova matka. Oběma se jim podařilo získat víza – ona zůstala v Polsku, syn začal v říjnu studovat v Česku. Tady ale může zůstat pouze

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Bělorusko

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější