Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Průvodce parlamentní galaxií nebo most mezi dvěma světy. Lidé za oponou českého předsednictví

Tomáš Lipták, Eva Hrnčířová, Václav Lebeda a Martina Kratochvílová. Foto: Deník N
Tomáš Lipták, Eva Hrnčířová, Václav Lebeda a Martina Kratochvílová. Foto: Deník N

Deník N oslovil třináct lidí na všech úrovních českého předsednictví – od velvyslanců až po stážisty –, aby popsal, jak vlastně nyní česká diplomacie v Bruselu pracuje. Předsednictví sice leží hlavně na bedrech diplomatů a expertů, neobešlo by se ale ani bez stážistů, tiskových mluvčí či technického personálu. Zvláštní kategorií jsou pak „sekondovaní“ neboli vypůjčení úředníci z unijních institucí, kteří jsou jakousi spojkou mezi předsedajícím státem a europarlamentem nebo Komisí. Svou roli v předsednictví popisuje jeden z těchto klíčových úředníků spolu se stážistkou, tiskovou mluvčí a klasickým diplomatem.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Václav Lebeda je klasickým europarlamentním úředníkem, na čas se ale přesunul do předsednického týmu. Relativně nová v něm je i 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

České předsednictví v EU

Evropská unie

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější