Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kandidátů může být nakonec víc, ale i méně. Hilšer zvažuje, že by napadl registraci Rohanové

Prezidentský kandidát Marek Hilšer. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Prezidentský kandidát Marek Hilšer. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Ministerstvo vnitra v pátek pustilo do prezidentských voleb devět kandidátů. Stejný počet se jich o hlasy voličů v přímé volbě ucházel už v letech 2013 a 2018. Zda ale půjde o finální číslo, se uvidí teprve v příštích dvou týdnech.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Zda do lednových voleb nakonec půjde devět odklepnutých uchazečů, není jisté. Na jedné straně se část kandidátů chce bránit proti tomu, že je ministerstvo vnitra odmítlo. Pouze těsně uteklo schválení podnikateli Karlu Divišovi, kterému podle údajů vnitra chybělo do splnění zákonného limitu 116 podpisů.

„Nesedí nám celkový počet předaných podpisů. Určitě se odvoláme. Přepočítat celkový počet podpisů nemůže být problém,“ řekl Diviš Deníku N. Stejně chce postupovat i Karel Janeček, který u vnitra také neuspěl. Chyběly mu zhruba dva tisíce podpisů.

Tito dva kandidáti se chtějí obrátit na Nejvyšší správní soud, který pak musí do 15 dnů rozhodnout, jestli do voleb nakonec půjdou, nebo zda se jich prezidentské klání nyní týkat nebude. Zejména Diviš má reálné šance vzhledem k nízkému počtu chybějících hlasů.

Kromě toho se soud může zabývat i kandidáty, které ministerstvo do voleb naopak zaregistrovalo. Tedy za předpokladu, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější