Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zadlužený dezinformátor dostal od lidí na „prezidentskou kampaň“ půl milionu. Vybírá je v hotovosti nebo utrácí za benzin

Dezinformátor Zítko (vpravo) v restauraci, kde sbíral podpisy i po uzavření kandidátek. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Dezinformátor Zítko (vpravo) v restauraci, kde sbíral podpisy i po uzavření kandidátek. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Pavel Zítko, protřelý dezinformátor a obchodník s neexistující kryptoměnou, dokázal tentokrát dostat z lidí statisíce korun na další chiméru – svou prezidentskou kandidaturu. Peníze pak utrácel za benzin, nákupy, nebo je rovnou vybíral v hotovosti.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Šestapadesátiletý bývalý restauratér Pavel Zítko, který v posledních letech šíří jeden hoax za druhým, se v uplynulých měsících snažil prezentovat jako prezidentský kandidát. Lidé se na jeho podporu skládali hned na dvou transparentních účtech, kam mu od konce října po stovkách i tisících poslali téměř půl milionu korun.

Ačkoliv je Zítko těžce zadlužený a v exekuci je jeho dům i podíly ve firmách, na tyto peníze exekutor nedosáhne. S prostředky, které mu lidé poslali na kandidaturu, tak může nakládat dle libosti. A to také dělá.

Z analýzy obou Zítkových účtů Deník N zjistil, že více než třetinu zaslaných peněz si vybral v hotovosti v domovské Kadani. Dalších téměř 75 tisíc utratil

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dezinformace

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější