Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bartoš řeší dvojroli svého podřízeného. Objednával si služby od asociace, v jejímž vedení působí

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) řeší možný střet zájmů svého úředníka, který vede odbor pro územní plánování a zároveň je ve vedení Asociace pro urbanismus a územní plánování, která se zasazuje o lepší podmínky pro experty v oblasti urbanismu. Jeho odbor si navíc od Asociace objednával služby za stovky tisíc.

Posledních sedm let je Roman Vodný na ministerstvu pro místní rozvoj ředitelem odboru pro územní plánování. V první polovině roku 2018 se dostal ještě do další funkce mimo ministerstvo: Stal se členem představenstva Asociace pro urbanismus a územní plánování České republiky.

Vodný je tak ve zvláštní pozici. Z postu ředitele odboru určuje pravidla pro územní plánování, zároveň působí ve vedení spolku, který dlouhodobě kope za lepší podmínky pro odborníky v oborech urbanismu a územního plánování.

Navíc jen několik dní poté, co se stal členem jejího představenstva, uzavřelo ministerstvo s asociací kontrakt v hodnotě 180 tisíc korun včetně DPH na úpravu urbanistické části standardů vybraných částí územního plánu.

V roce 2018 si resort pod vedením exministryně Kláry Dostálové (ANO) od asociace objednal podklady pro aktualizaci Politiky architektury a stavební kultury České republiky. Za služby resort určil čerpání maximálně 198 tisíc korun včetně DPH.

Předtím, než se stal Vodný členem vedení asociace, si od ní jeho odbor na jaře roku 2017 objednal grafické zpracování návrhu urbanistické části za 78 tisíc korun s DPH. O rok dříve pak asociace dostala od Vodného odboru objednávku za 273 tisíc korun.

Dostálová Deníku N řekla, že už v době, kdy ministerstvo řídila, Vodného upozornila, aby se nedostal do střetu zájmů. „Byla jsem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější