Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nepopsaná stránka jako mocný symbol. Číňané vyšli do ulic a volají po svobodě. Začalo se mluvit o A4 revoluci

V současném rozpoložení, kdy atmosféra zejména v některých čínských velkoměstech připomínala pověstný soudek s prachem, bylo jen otázkou času, kdy se vztek a zoufalství přelijí ze sociálních sítí do ulic. Foto: Ng Han Guan, AP via ČTK
V současném rozpoložení, kdy atmosféra zejména v některých čínských velkoměstech připomínala pověstný soudek s prachem, bylo jen otázkou času, kdy se vztek a zoufalství přelijí ze sociálních sítí do ulic. Foto: Ng Han Guan, AP via ČTK

Nad hlavou drží prázdný bílý papír, obyčejnou „á čtyřku“ – až na to, že vůbec obyčejná není. Co se teď děje v Číně, ukazuje, že se i něco tak prostého jako nepopsaná stránka může změnit v mocný symbol. Bílo zůstává tam, kde udeří cenzura. Kde se musí držet jazyk za zuby. Lepší plakát si protestující Číňané vybrat nemohli. Už se mluví o „A4 revoluci“.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

A pekingskou tmou se nese tlumený zpěv proslulé písně Sung-pie, česky Na rozloučenou:

Ptám se tě, když odcházíš tentokrát: Kdy se vrátíš?
Až ten čas přijde, prosím, neváhej.
Na pokrajích nebe, v nejzazších koutech země
bloudí přátelé v osamění a daleko od domova.
V životě už to tak chodí: znovushledání jsou vzácná,
mnohem častěji si máváme na rozloučenou.

Ten zpěv proudí z mnoha hrdel, a přitom zní tak jemňounce – skoro až něžně. Ale tak se to patří, když se loučíte s někým, kdo odešel už napořád. Tak jako davy Číňanů poblíž řeky Liang-ma, která protéká centrem Pekingu. Místům podél jejích břehů se podle ní říká Liang-ma-che a Pekiňané je mají velmi v oblibě, rádi tam tráví svůj volný čas.

Včera se tam ale někteří z nich sešli kvůli něčemu jinému. Zpívali tam na rozloučenou těm, kdo před třemi dny zemřeli na úplně opačném konci Čínské lidové republiky.

V Urumči, hlavním městě Ujgurské autonomní oblasti Si-ťiang, vypukl ve čtvrtek večer v jednom z tamních obytných věžáků požár. Oheň se rozšířil až do 17. patra, kouř až do 21. Obyvatelé domu prchali, jenže oblast byla zčásti uzavřena proticovidovými opatřeními. Dosud není úplně jasné, co přesně se stalo, a vzhledem k zamlčovací nátuře čínských vládních orgánů se to možná nikdy v úplnosti nedozvíme. Jisté však je, že zemřeli lidé – podle úřadů v Urumči deset (plus devět zraněných); podle ujgurských zdrojů několikanásobně víc.

Zprávy o tom, co se stalo v Urumči, se bleskem rozletěly Čínou. A mezi mnoha Číňany vzbudily další vlnu odporu vůči už tak často proklínané politice nulového covidu. Směs frustrace, hněvu a beznaděje v zemi probublává už přinejmenším rok, ale poslední týdny hodně přituhuje.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Covid-19

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější