Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Fenomén Nohavica: svědomí, co zvrací v národě

Jaromír Nohavica přijal medaili od Putina i po anexi Krymu. Foto: Kremlin.ru
Jaromír Nohavica přijal medaili od Putina i po anexi Krymu. Foto: Kremlin.ru

Komentář Jána Simkaniče: Pražská Lucerna je nabitá do posledního místa, koncert se chýlí do finále, když nejpopulárnější porevoluční folkový zpěvák Jaromír Nohavica do sálu na diváky zvolá: „Pojďte, zazpíváme si Jeřabiny, Karel by měl radost.“ Tím Karlem byl míněn Kryl, na kterého Jarek Nohavica na konci socialismu podal hlášení Státní bezpečnosti, zatímco teď se bez ostychu postavil do role jeho vykladače a následovníka. Psal se rok 2009 a gradovala první vlna rozčarování z rozporu slov a činů této legendy českého písničkářství.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

O třináct let později spadla na území Polska střela, která zabila dva polské občany. První rychlé reakce odhadovaly, že šlo o zbloudilou ruskou raketu, která na území NATO dopadla omylem. Až později vyšetřování ukázalo, že se nejspíše jednalo o důsledek zásahu ukrajinské vzdušné obrany proti ruskému útoku.

K události se vyjádřil i Jarek Nohavica svou písní Počkáme, co řekne v sérii Virtuálky na YouTube kanále Jany Bobošíkové a Hany Lipovské Aby bylo jasno. Vysmívá se v ní reakcím spojenců na incident: prý záleží až na tom, co řekne prezident USA (ten mezi prvními zpochybnil verzi o ruské raketě). Ta častuška nejenže připomíná vtipy o odporných imperialistech ze socialistického Dikobrazu a dnešní Russia Today, ale navíc je věcně mimo: na to, co řekne prezident USA, spousta politiků vůbec nečekala (někdy k vlastní škodě). Nemluvě o tom, nakolik je vkusné přijít s něčím podobným záhy po smrti dvou nevinných lidí.

Kdo sleduje Nohavicovu tvorbu a vystoupení z posledních let, nemůže být podobným výkřikem překvapen. Je to jen další minutý patník na sebedestruktivní cestě vlastního svědomí, které Nohavicovými slovy „zvrací v záchodě“. V záchodě s 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější