Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (274. den): Drony stále častěji ukazují apatické chování ruských vojáků

Boje o Bachmut už trvají devět měsíců. Ukrajinská houfnice pálí na ruské pozice. Foto: ČTK/AP/Libkos
Boje o Bachmut už trvají devět měsíců. Ukrajinská houfnice pálí na ruské pozice. Foto: ČTK/AP/Libkos
  • Bachmut– kdo může, bojuje, kdo ne, jen čeká na smrt.
  • Ruská raketová ofenziva pokračuje – jak začala a jak se ruské zbraně osvědčily.
  • Kdo bombarduje Záporožskou jadernou elektrárnu?
  • Mapa dne – Bachmut.
  • Graf dne – co lze vyčíst z údajů o ruské ekonomice o schopnosti Ruska vést válku.
  • Videa dne – ruský poslanec v televizi bez ostychu říká, že existují ruské jednotky, které neberou zajatce; nabíjení raketometu Grad – názorná ukázka zastaralosti této zbraně; apatičtí ruští vojáci během útoku dronu; ukrajinský zákop plný bláta a vyčerpaných vojáků.

Přinášíme komentářové shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů ze čtvrtka 24. listopadu. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Bachmut – kdo může, bojuje, kdo ne, jen čeká na smrt. Hlavním symbolem této války jsou pravděpodobně drony. Používají se pro různé úkoly, ale ty ukrajinské v současnosti odesílají spoustu záběrů, jak bombardují ruské vojáky v zákopech nebo kráterech, které používají coby nouzové úkryty.

Mnoho pozorovatelů má díky tomu dojem, že se ruští vojáci na záběrech z posledních dnů chovají při těchto útocích jinak. Apaticky.

Na několika záběrech je vidět, jak v jejich blízkosti dopadá granát, někdy dokonce zasáhne jejich druhy, ale oni nejeví žádné známky toho, že by se jim nebo sobě snažili pomoci. Někdy i před útokem leží vedle sebe a nevnímají, co se kolem nich děje. Jedním z vysvětlení je, že se tím snaží snížit pravděpodobnost, že si jich všimne operátor dronu.

Existuje však také teorie, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější