Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Newsletter live! Vy neznáte žádné české výtvarné umělce?

Veronika Holcová nabízí dílo v rámci platformy 100ks.cz. Foto: 100ks.cz
Veronika Holcová nabízí dílo v rámci platformy 100ks.cz. Foto: 100ks.cz

Češi prý neznají výtvarné umělce. Ti, kteří čtou Deník N, jistě ano. Nový kulturní newsletter live! je tady se spoustou kulturních novinek.

„Průzkum o vztahu Čechů k výtvarnému umění, který si nechal zpracovat projekt 100ks.cz, ukázal, že 84 % lidí nedokáže jmenovat ani jednoho žijícího českého výtvarného umělce.

Nějaký druh originálního obrazu má však doma čtvrtina, převažují lidé s vysokoškolským vzděláním. Potvrzuje se tak, že výtvarné umění na rozdíl od jiných oblastí kultury většinu obyvatel příliš nezajímá.“

To je citace z tiskové zprávy projektu 100ks.cz, který si klade za cíl vztah Čechů k výtvarnému umění (a výtvarným umělcům) změnit.

Lidé podle průzkumu nejčastěji dostávají umění darem, což se hodí vědět zvláště před Vánoci. Nejčastější suma, kterou jsou lidé za originální umění ochotni zaplatit, je v rozmezí 1001–3000 Kč, více než 5000 Kč by bylo za umění ochotno utratit pouze 10 % respondentů.

Zmíněných 84 procent respondentů průzkumu si nedokázalo vzpomenout ani na jedno jméno. Zbylých 16 % pak nejčastěji jmenovalo výtvarníky v tomto pořadí:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

live!

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější