Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kremelské veletoče při obhajobě ruské agrese proti Ukrajině, proč se Putin tak urputně brání slovu „válka“ a jak ji dál zužitkuje

Návrat k tradičním hodnotám. Ilustrační foto: kremlin.ru
Návrat k tradičním hodnotám. Ilustrační foto: kremlin.ru

Komentář Michaela Romancova: Když Rusové vpadli na Ukrajinu, začala válka, kterou Moskva v tu dobu již dlouhé měsíce odmítala. Ostatně činí tak dodnes. Samozřejmě že neodmítala válku jako aktivitu – chtěla ji a rozpoutala ji –, odmítala pouze použití slova válka. Místo toho stále tvrdí cosi o „speciální vojenské operaci“. Slaví s tím však ještě méně úspěchů, než kolik se jich na ukrajinských bojištích podařilo získat ruským ozbrojeným silám. Proč se v Kremlu, který jen máločemu věnuje takové úsilí jako glorifikaci války, jim tolik drahému termínu vyhýbali?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Důvodů může být vícero, ale pravděpodobně šlo o snahu – podobně jako v roce 2014, kdy Rusové na Ukrajinu zaútočili poprvé – vyvolat zdání, že se děje něco jiného než to, co je zcela zřejmé. Proč? Od konce druhé světové války světové společenství, jehož privilegovaným členem Rusko z titulu nástupce SSSR je, věnovalo mimořádnou péči snaze válkám jakožto, řečeno s Clausewitzem, „pokračování politiky jinými prostředky“ zabránit.

Rusko se však do války pustilo a náhle zjistilo, že se mu ji nedaří vést. Co bude s válkou dál? Ne z hlediska jejího vojenského průběhu – tam je třeba nechat prostor vojákům a vojenským analytikům –, ale právě z hlediska dimenze politické? Jakým politickým „prostředkem“ se zpackaná „specoperace“/válka může stát?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější