Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Mnoho humbooku okolo knih: kde o literatuře vášnivě diskutují stovky teenagerů?

Součástí HumbookFestu jsou i cosplay převleky. Foto: HumbookFest
Součástí HumbookFestu jsou i cosplay převleky. Foto: HumbookFest

Pokud píšete pro young adult čtenáře a nejste na HumbookFestu, jako byste nebyli, píše spisovatelka a redaktorka Hostu Kateřina Šardická v dalším díle rubriky Za oponou o velkolepé akci, která v O2 Universu probíhá právě tento víkend.

Dlouho jsem přemýšlela, jak text o největším literárním festivalu zaměřeném na čtenáře young adult uchopit. Těch možností je spousta. Mohla bych psát report o tom, jak takový festival probíhá, nebo se soustředit na suché shrnutí předchozích šesti ročníků a přidat pozvánku na ten letošní. Možná by stálo za to jej porovnat s podobnými akcemi jinde ve světě, kterých je jistě dost.

Čím déle jsem o HumbookFestu přemýšlela, tím víc jsem si začala uvědomovat, jak moc tahle konkrétní akce formovala a ovlivňovala moji autorskou kariéru – a jak ji koneckonců ovlivňuje dodnes.

Pokud totiž píšete pro young adult čtenáře a nejste na HumbookFestu, jako byste nebyli. Zní to přehnaně, ale jestli existuje odvětví literatury, kde se od autora vyžaduje vysoká míra sebepropagace, pak je to young adult. Musíte být vidět, musíte používat sociální sítě a musíte se svojí cílovou skupinou komunikovat. A ta je s HumbookFestem pevně spjatá.

Young adult

Dospívání je jedním z nejbouřlivějších životních období. Ačkoliv ho každý z nás prožívá jedinečně, pokládáme si během něj podobné otázky. Stejně tak činí i hrdinové literatury určené pro dospívající. V tomto žánru si silnou čtenářskou základnu vybudovaly například fantasy série Siri Petersenové nebo Samanthy Shannonové. (nakladatelství Host)

Mezi stovkami teenagerů

Před šesti lety mi kamarádka věnovala vstupenku na druhý ročník literárního festivalu, o kterém jsem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dětské knihy

Literatura

Za oponou

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější