Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

U lidovců se hlásí o slovo mladí a ženy. Když chceme něco prosadit, stejně to musí udělat muži, říkají političky

Sjezd KDU-ČSL. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Sjezd KDU-ČSL. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Pozornému divákovi to nemohlo uniknout. Na brněnském sjezdu KDU‑ČSL zdůrazňovali řečníci důležitost zapojení žen a mladých lidí do politiky. A zatímco stoletá strana zůstává navenek tradiční a konzervativní partají, uvnitř nesměle probublávají trendy, které ji směrují do 21. století.

Odcházející předseda Pavel Bělobrádek se ve svém rozlučkovém projevu vymezil proti kritice, že by ženy neměly v KDU‑ČSL hlas. „Nejsme žádní mačové, my totiž máme svoje ženy rádi,“ řekl. To sice není totéž co rovnoprávné zapojení žen do rozhodování ve straně, ale značí to minimálně, že i lidovečtí muži začínají o této věci debatovat.

V minulém předsednictvu nebyla ani jedna žena, což Bělobrádek označil za shodu náhod. U nového vedení strany je to jiné. Už před volbou bylo jasné, že lidovci budou mít první dámu, tedy první místopředsedkyni. Stala se jí nevýrazná senátorka z Bystřice pod Hostýnem Šárka Jelínková. Svůj projev četla a soustředila se v něm na to, aby zdůraznila, že lidovci ctí přirozený řád věcí.

Nová první místopředsedkyně Šárka Jelínková je prototypem tradiční lidovecké političky. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N.

„Jsem přesvědčená, že jen skutečně konzervativně křesťanská politika je receptem pro Česko i EU,“ řekla jednapadesátiletá politička. „KDU je tu pro rodiny, které se nebojí mít víc dětí a snaží se zabezpečit. Tito lidé očekávají, že si stát a společnost budou jejich osobní snahy a práce cenit, že jim vytvoří bezpečné a stabilní prostředí, v němž lze předjímat aspoň blízkou budoucnost,“ dodala. Jelínková je prototypem tradiční lidovecké političky, která „chce stát pevně po boku předsedy“, jak sama řekla.

Také nový šéf strany Marek Výborný reprezentuje spíš tradiční, stereotypní pohled na práva žen. „Mám pocit, že v dnešní společnosti chce mít každý nárok na všechno. Je to skoro podobné tomu, jak kdybych se já ráno vzbudil a rozhodl se, že chci mít ženská práva,“ prohlásil loni v červnu.

Ženský názor se hodí

V KDU‑ČSL je sice víc žen než mužů a hodně jich je také v komunální politice – zastupitelek či starostek malých obcí. Jenže výš už narážejí na skleněný strop. V Poslanecké sněmovně je z deseti lidoveckých poslanců jen jedna žena, Pavla Golasowská, která také svými postoji reprezentuje tradiční vnímání role ženy a rodiny.

Právě to chce změnit mladší generace žen, která se začala na sjezdu hlásit o slovo. Je jim do čtyřiceti, mají za sebou často úspěšné kariéry, pracovaly a cestovaly v zahraničí, mají dobré vysoké školy. A jsou zvyklé o věcech víc diskutovat. Třeba jako Marie Jílková, radní největší městské části Brno‑střed, která první den sjezdu moderovala.

„Řada členek je ve straně, protože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější