Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nové dokumenty k Pavlovu studiu: Jak komunistická rozvědka připravovala zpravodajce pro nasazení v zemích NATO

Generál Pavel se proslavil v roce 1993 během mírové mise UNPROFOR, když jeho jednotka zachránila francouzské vojáky obklíčené z jedné strany Srby a z druhé Chorvaty. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N.
Generál Pavel se proslavil v roce 1993 během mírové mise UNPROFOR, když jeho jednotka zachránila francouzské vojáky obklíčené z jedné strany Srby a z druhé Chorvaty. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N.

Petr Pavel musí ve své kampani opakovaně vysvětlovat, co přesně dělal při svém předrevolučním studiu u Zpravodajské správy Generálního štábu (ZS/GŠ). Deník N získal archivní dokumenty, které podrobně popisují cíle a průběh kurzu. Vyplývá z nich, že postgraduální studium, které Pavel zahájil v roce 1988, bylo určené pro vojenské zpravodajce a absolventy mělo připravit na případné vyslání do zahraničí – především do zemí NATO –, kde měli pod různým krytím získávat informace.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.


Pavel o tříletém postgraduálním kurzu opakovaně mluvil jako o přípravě na kariéru vojenského diplomata nebo o tom, že v polovině studia nikdo nevěděl, kam bude nakonec zařazen.

„Agenti tajných služeb jsou ti, kteří pracují pod krytím. To je výseč. Naprostá většina lidí, kteří pracují pod Zpravodajskou správou, pracují v oficiálních funkcích v uniformách, pod žádným krytím. Mezi ně patří i naši vojenští diplomaté, lidé v zahraničí na našich ambasádách, i ti pracovali pro Zpravodajskou správu. Já byl připravován na takovou práci, a dokonce jsem na ni potom vyjel,“ vysvětloval například Pavel serveru Seznam Zprávy.

Pavel také několikrát řekl, že právě kariéru vojenského diplomata tehdy plánoval. „Někteří z nás mohli být vybráni k agenturnímu, tedy zakrytému průzkumu, a z nich někteří se mohli stát ‚špiony‘. Jiní – jako později i já – pracovali jako vojenští diplomaté. Příprava byla pro všechny stejná. V polovině studia nikdo nevěděl, kam bude umístěn po ukončení,“ uvedl Pavel v jiném rozhovoru, také pro Seznam Zprávy.

Jenže z archivních (a dříve utajovaných) dokumentů, které Deník N získal z Archivu bezpečnostních složek, jasně vyplývá, že přinejmenším Zpravodajská správa měla o náplni a účelu kurzu – a také o uplatnění jeho absolventů – poměrně konkrétní představu.

Účel a plán kurzu

Dokumenty, které Deník N prostudoval spolu s historikem Liborem Svobodou, ukazují, že všichni absolventi měli primárně sloužit ve vojenském výzvědném

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější