Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Zhádali se jako psi, ale dohoda je na dvou třetinách.“ Přesto Síkela veze z Bruselu „nevýhru“

Jozef Síkela (za STAN) zahajuje mimořádné jednání unijních ministrů pro energetiku pověstným zvonečkem. Foto: Rada EU
Jozef Síkela (za STAN) zahajuje mimořádné jednání unijních ministrů pro energetiku pověstným zvonečkem. Foto: Rada EU

Unijní státy dnes neschválily sérii opatření na snížení cen v energetice, která přitom podle očekávání měla hladce projít. Výsledkem je pouze „dohoda o budoucím schválení“. Na vině jsou především Německo a Evropská komise, která předložila kritizovaný návrh na zastropování velkoobchodních cen plynu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Začíná to vypadat, že potřeby některých členských států jsou důležitější než potřeby ostatních. Dnes si musíme odpovědět na jednoduchou otázku – jsme svaz přátel, nebo skupina konkurentů?“ pronesl ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN) na úvod dnešního mimořádného jednání unijních ministrů energetiky, jež za české předsednictví svolal do Bruselu.

Síkelova slova, která zazněla na neveřejném jednání a která Deník N získal od zdroje z předsednictví, jsou nezvykle kritická a zjevně cílí na Německo. To je spolu s Evropskou komisí hlavním viníkem toho, že dnešní jednání žádný faktický výsledek nepřineslo. Co přesně se stalo?

Původně se očekávalo hladké schválení dvou balíčků, které se týkaly společných nákupů plynu nebo zrychlení výstavby obnovitelných zdrojů. Státy se na nich sice shodly, formálně je dnes ale neschválily.

Nakonec totiž jejich oficiální odsouhlasení podmínily

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

České předsednictví v EU

Energie

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější