Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pro mnohé Dány začíná předvánoční čas první listopadový pátek minutu před devátou večer

K předvánoční atmosféře v Dánsku pivo prostě patří. Ilustrační foto: Adobe Stock
K předvánoční atmosféře v Dánsku pivo prostě patří. Ilustrační foto: Adobe Stock

Dánský deník Albíny Mrázové: Zatímco obchodní domy tady v Dánsku už od začátku října hrají koledy a vánoční písně, oficiálně tu předvánoční čas pro mnohé začíná později, v čas na minutu přesně stanovený. Dni, kdy se tak děje, se říká J-dag (dag je v překladu den a J odkazuje na slovo Jul – tedy Vánoce). Nijak nesouvisí s adventem, ale poněkud překvapivě s pivem od snad nejznámějšího dánského pivovaru Tuborg.

Od roku 1990 připravuje každoročně oblíbený vánoční speciál Tuborg Julebryg, které majitelé podniků smí začít prodávat první listopadový pátek přesně ve 20 hodin a 59 minut. Proč právě tehdy? Volně to souvisí se způsobem, jakým se v Dánsku holduje alkoholu. Většina lidí přichází do hospod a barů až kolem desáté večer – piva v nich jsou drahá, a tak je běžnější koupit si pití v samoobsluze, „před-opít“ se doma nebo u kamaráda a v hospodě to až zakončit.

Na J-dag je ale všechno jinak. Hospody, které jsou normálně kolem šesté, kdy Dánové večeří, prakticky vylidněné, praskají ve švech. Zhruba od osmi roste

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Deník z ciziny

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější