Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Reportáž z vesnice, kde se už žít nedá: Bolest nejde přenést, říká ukrajinský voják

Ukrajinský voják Vladimir T na bojišti. Foto: Archiv Vladimira T.
Ukrajinský voják Vladimir T na bojišti. Foto: Archiv Vladimira T.

Reportáž: Obloha je temně šedá a valí se z ní liják, modrý kočárek v předsálí rozstříleného kulturního domu je zaprášený a opuštěný. Zachmuřený a urostlý voják Vladimir se rozhlíží po obrazu zkázy: strávil tu pět měsíců bojů. Deník N navštívil Posad-Pokrovske, ukrajinskou vesnici, u níž na několik měsíců uvázla fronta a která byla opěrným bodem ukrajinské armády.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Vladimir má oči, ze kterých nejde vyčíst vůbec nic, jediný náznak emoce. Jestli je to pohled prázdný, nebo měřící, kde v blízkosti téhle vesnice přišel o kterého spolubojovníka – části jeho brigády zůstaly po nedávných bojích na 30 procentech stavů –, je těžké říct. Bývalý šofér kamionu má plnovous, který mu vynesl přezdívku Brada, a nosí šátek s lebkami.

Posad-Pokrovske, vesnici na půli cesty mezi Mykolajivem a Chersonem, se spolubojovníky z 28. brigády drželi pět měsíců.

„Měli jsme tu pozice, přesně proto je to tak rozbité,“ ukazuje na okolní spoušť. „V Soldatskem už byli Rusové, tři kilometry pole mezi vesnicemi byla šedá zóna,“ popisuje území, které neovládal nikdo.

Vesnice, kterou už Putin vyčistil

Ukrajinští vojáci jsou tu našimi průvodci, o to je celá naše cesta na bývalou frontu jednodušší a bezpečnější. Do Posadu-Pokrovskeho jsme se po domluvě s nimi dostali 17. listopadu, v den českého státního svátku. Přesně v tuhle chvíli, kdy my jsme tady, mému kolegovi v 1400 kilometrů vzdálené Praze vysvětluje proruský demonstrant, že se těší, „až to tu Putin vyčistí“.

Posad-Pokrovske už tedy vyčistil, ve vesnici nestojí snad jediný celý dům. Ruská armáda území obsadila na konci února, když její jednotky od východu objely Cherson a vyrazily k Mykolajivu. Ukrajinský protiútok Rusy zatlačil kus zpět, ale tady se fronta zastavila.

Z vesnice odešli obyvatelé, ukrajinští vojáci si ze zástavby uprostřed rovin a plání udělali opěrný bod. „Bylo tu kde se krýt. V poli bychom zůstat nemohli,“ vysvětluje Vladimir.

Vesnice Posad-Pokrovske, listopad 2022. Foto: Jan Wirnitzer, Deník N

Ruská armáda sem střílela ze všeho, co měla, možná kromě dalekonosných raket, ty používá na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější