Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Síkela krotil smečku zdivočelých ministrů a plísnil Němce

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela Foto: Evropská rada
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela Foto: Evropská rada

Unijní země se dnes neshodly na opatřeních ke snížení cen v energetice, ministři se na jednání pohádali. Ruská Duma schválila zpřísnění zákazu „propagace homosexuality“. A v Košicích se sešli premiéři zemí skupiny V4, která podle českého premiéra Petra Fialy neprožívá dobré období.

Hlavní události dne vybral a okomentoval Štěpán Vojtěch.

Jako rozštěkaní psi

Země Evropské unie dnes překvapivě neschválily dva balíčky opatření, které měly skrze společný nákup plynu či zrychlení výstavby obnovitelných zdrojů zkrotit ceny v energetice. Ministři pro energetiku se pouze předběžně dohodli, že je formálně odsouhlasí na příští radě.

Ačkoliv ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) na zástupce unijních zemí apeloval, aby usilovali o nalezení shody, podle zdrojů Deníku N se ministři na jednání v Bruselu „zhádali jako psi“ a někteří dokonce neměli daleko k odchodu z jednání.

Definitivní schválení obou balíčků členské země podmiňují odsouhlasením cenového stropu na plyn. Návrh na zavedení stropu, který představila Evropská komise, ale vzbuzuje kritiku, a hrstka zemí v čele s Německem krok odmítá.

Jak avizovala včerejší Pointa N, Síkela se tak v předsednickém křesle opravdu zapotil a Německo, které si připravilo návrh vlastního národního stropu, kritizoval. Přiznal dokonce, že očekával rychlý krach jednání.

Ten nakonec navzdory předběžné dohodě na dvou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější