Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš se nezměnil, jen se drží nové strategie. Analyzujeme, jak expremiér vede svou prezidentskou kampaň

Karavan, s nímž Andrej Babiš už řadu měsíců objíždí republiku, změnil nátěr. Foto: ČTK
Karavan, s nímž Andrej Babiš už řadu měsíců objíždí republiku, změnil nátěr. Foto: ČTK

Analýza: Bývalý premiér Andrej Babiš před měsícem oznámil, že bude kandidovat na post prezidenta. Slíbil vést nekonfrontační kampaň. Popisujeme, jak se mu to daří.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Budu vést pozitivní kampaň. Nekandiduji totiž proti někomu. Kandiduji, abych pracoval ve prospěch naší země a sloužil našim občanům,“ tvrdil předseda ANO po oznámení prezidentské kandidatury. Na novinářské dotazy následně odpověděl, že „žádnou špinavou kampaň jsme nikdy nedělali“.

Od politika, který se ve své desetileté kariéře jako klidný řečník s umírněnými kampaněmi zrovna neprojevoval, to bylo překvapivé prohlášení. Dříve na své konkurenty ostře útočil, ještě v září vedl před volbami vypjatou osobní kampaň proti šéfovi Senátu Miloši Vystrčilovi.

Babišovo nynější zklidnění je ale zřetelné. Nepouští se do protikandidátů, zmírnil i rétoriku vůči vládě.

Podle zdrojů z blízkosti jeho kampaně tím do jisté míry překvapuje i své okolí. Zejména tím, že se drží na uzdě už zhruba tři týdny.

„On opravdu má určitou sebekázeň, jinak by nebyl tam, kde je,“ popisuje člověk z blízkosti šéfa ANO. „A druhá věc: Je to

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Andrej Babiš

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější