Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Kandidaturu připravil za mými zády.“ Pražský STAN má nového šéfa, Hlaváček ho kritizoval

Nové předsednictvo pražského STANu. Foto: STAN Praha
Nové předsednictvo pražského STANu. Foto: STAN Praha

Pražští Starostové a nezávislí si ve středu zvolili nové vedení. Předsedou se na dva roky stal Antonín Klecanda, prvním místopředsedou David Kašpar. Mimořádný sněm provázely neshody, výsledek se dá brát jako hledání kompromisní cesty pro hnutí, kterému se volební lídr Petr Hlaváček snažil nastavit nový směr.

Starostové v Praze symbolicky završili pět měsíců od vypuknutí kauzy Dozimetr. Mimořádný volební sněm však ukázal, že v hnutí nadále zůstávají problémy a že zdaleka není po krizi jednotné. Směr, který chtěl pražskému STANu dát volební lídr Petr Hlaváček, přitom nepřevážil. A Starostové teď budou hledat kompromisní cestu.

Novým předsedou byl nakonec zvolen magistrátní zastupitel a zároveň starosta Kolovrat Antonín Klecanda, který v souboji o předsednické křeslo porazil Davida Kašpara. Právě Kašpara přitom Hlaváček podporoval a sdílel s ním vizi o tom, kam by mělo hnutí, které v posledních měsících prošlo velkou krizí, směřovat. Sám Hlaváček se jako pouhý registrovaný příznivec o post v předsednictvu ucházet nemohl, byl však zvolen do krajského výboru.

Vítězný Klecanda ve volbách riskoval, Starostové si totiž vybrali nový model vedení a také způsob volby. Do krajského výboru složeného z 30 členů byl nominován vždy jeden zástupce každé z 21 oblastních organizací. Zbylých devět členů bylo následně zvoleno z osobností strany.

Klecanda se přitom do krajského výběru, ze kterého se následně vybíral nový předseda, rozhodl vydat právě cestou „výběru osobností“. Už tam se ukázalo, že mezi straníky má podporu. A měli ji i lidé, kteří sdílejí jeho pohled na budoucnost hnutí STAN.

Příkladem může být

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komunální volby

Praha

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější